Hjortgryta med parmesanmos

Hjortgryta med parmesanmos
I vår hjortgryta låter vi hjorten få sällskap av ett gäng grönsaker, svampar och pancetta. Häller sedan på rödvin, portvin, madeira och låter allt puttra i 90 minuter. Serveras med ett parmesanstint potatismos och lite nyklippt gräslök.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
700 g hjortgrytbitar från Gårdssällskapet
150-200 g pancetta
2-3 morötter
5-6 pärllökar
200 g champinjoner
1 märgben från Gårdssällskapet (vi köpte en förpackning och lade resten i frysen)
2-3 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 torkad röd chili
1 msk viltfond – Bong Touch of Taste
3 dl rödvin
2 dl portvin
1 dl madeira
500 g Amandinepotatis
1-2 dl mjölk
50 g smör
Parmesanost, 2-3 dl finriven

Gör så här:

Skär upp hjortköttet i mindre bitar om det inte redan är gjort. Dela en bit pancetta på längden och skär sedan mindre bitar på tvären. Skala och skär morötter i mindre bitar samt dela champinjonerna i fyra bitar.

Bryn köttbitarna i en stekpanna och lägg sedan över i en stekgryta, bryn därefter pancettan och lägg i grytan. Stek champinjonerna i fettet från pancettan och häll i en msk viltfond. Bryn märgbenet runt om tillsammans med morötterna och skalad pärllök. Pärllök kan vara svår att skala men om man lägger den i varmt vatten ca 30 minuter innan går det lättare.

Peta ner det brynta märgbenet i mitten av stekgrytan, häll på morötter och lök samt rödvin, portvin och madeira. Krydda grytan med lagerblad samt mortlad torkad timjan tillsammans med 1 torkad chili. Låt koka i ca 1 timme och 30 minuter eller tills köttet känns mört. Den här grytan kan med fördel göras dagen innan och kommer då smaka ännu mer och bli ännu godare.

Koka potatisen tills den är mjuk, lägg i 50 g smör samt värm upp mjölk och häll över lite i taget. Mosa tills du får ett slätt ganska fast mos så det går att spritsa. Salta och peppra. Finriv 2-3 dl parmesanost och blanda runt innan moset läggs i en spritspåse. Spritsa upp en cirkel av små potatisrosor på en tallrik och lägg grytan i mitten, Garnera med nyklippt gräslök eller persilja – NJUT!!!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.