Skaldjurstorsk

Skaldjurstorsk

Vi styr stegen mot fiskhandlaren för att inhandla hälleflundra. Tanken är att linda in den i bacon och göra en vitvinssås till vilket är en rätt vi verkligen älskar. Snopet ställs vi inför faktumet att ingen hälleflundra finns att få för dagen och efter en stunds funderande köper vi istället två bitar torskrygg.

Vi behåller idén med att slå in fisken i bacon men byter helt spår med såsen. Vi fryser numera alltid ner alla räkskal vi får över och använder som grunder i buljonger till sås. Vi bestämmer oss därför för att göra en skaldjurssås så som vi tycker den ska smaka. Du kan se hur vi gjorde i videofilmen längst ner.

Skaldjurssås:
Olja (vi använde olja med chili & vitlök)
Räkskal av ca 500 g räkor
Stjärnanis (1)
Fänkålsfrön (hela ca 5-10 st)
Vitpepparkorn (ca 5-10 st)
1 gul lök
1 msk tomatpuré
5 dl torrt vitt vin
2 små tomater
Cayennepeppar (0,5 tsk beroende på styrka)
1/2 fiskbuljongtärning
3 dl grädde (varav 1 dl lättvispad)
Konjak (ca 1 msk)

Häll lite olja i en gryta och fräs på räkskalen. Lägg i stjärnanis, fänkål, vitpeppar och en tärnad gul lök. Låt fräsa några minuter och ha därefter i tomatpuré, vitt vin, några små tomater, en halv fiskbuljongtärning och låt koka 20 minuter. Blir det för lite fond späd med lite vatten. Sila av fonden och låt reducera ca 10 minuter.
Grädda upp såsen med ca 2 dl grädde, smaksätt med cayennepeppar och lite konjak. Strax innan servering hälls den vispade grädden ner i såsen.

Torskrygg (ca 150 g per person)
Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra samt linda in torsken i två skivor bacon (sätt fast baconet med en tandpetare). Lägg i en smord form, sätt i en termometer och ställ in i ugnen tills fisken når en innertemperatur på 50°.

Tillbehör
Slanta några små cocktailtomater och blanda med lite räkor. Hetta upp en stekpanna med lite olja, pressa i en vitlöksklyfta och fräs tomaterna samt räkorna snabbt.

Servera med ris (vi prövade havreris som ger ett gott tuggmotstånd), den gudomliga såsen, torskryggen samt lite dill. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.