Barsac – ett vattenhål för vinälskare

På Viktoriagatan i stadsdelen Vasastan i Göteborg finns det gott om sportbarer med rikligt utbud av alla möjliga sorters öl men det finns också ett par riktiga vattenhål för vinälskare och ett av dem är Barsac, som håller till på Viktoriagatan 8. I denna lokal huserade en gång i tiden Café Japan som var en av Göteborgs mest populära japanska restauranger. Sedan togs lokalen över av Le Bouffe som var en fransk bistro med inriktning mot pizza.

Under den här tiden tjänstgjorde de goda vännerna Jonas Moen och Tomas Szyszkiewicz båda som sommelierer och restaurangchefer på olika toppkrogar i Göteborg. De träffade varandra när de jobbade tillsammans på Sjömagasinet och båda hade arbetat upp en gedigen erfarenhet av vad det innebär att jobba med vin och mat professionellt. De närde en gemensam dröm om att öppna eget och när lokalen på Viktoriagatan 8 blev till salu 2015 slog de till och blev egna krögare.

Grundidén var att starta en krog där man kunde få bra mat och vin utan stjärnor och vita dukar. Att gästen kunde slinka in och äta en välgjord Boeuf Bourguignon till ett rimligt pris och lägga mer pengar på ett riktigt bra vin till maten. Det var precis så här Jonas och Tomas själva gjorde när de var på vinresor. Oftast bar det av till Frankrike där de beställde in husmanskost och drack Bourgogne Grand Cru till.

Maten blev snabbt en viktig del av försäljningen för Jonas och Tomas – vällagad mat som är vinvänlig. På Barsac börjar man alltid med vilket vin som ska serveras till maten och anpassar smakprofilen efter det. Vanligtvis på restauranger skapar kökschefen en rätt och sedan får sommelieren efter bästa förmåga kombinera ett vin till detta. Här gör man alltså tvärtom och Jonas ger oss exemplet att om man ska göra en fiskrätt som funkar med Riesling så är lime, koriander och hetta bra grundpålar att stå på.

Menyn består vanligtvis av 4 förrätter och 4 varmrätter som alla är vinvänliga. Chark och ostbrickor finns att tillgå samt snacks och portionerna är rejäla. Vi har ätit oförskämt gott här.

Barsac’s härliga Boeuf bourguignon på högrev med rökt sidfläsk, champinjoner, lök och potatispuré

När vi bläddrar i Barsacs imponerande vinlista undrar vi hur de har råd att ha så många rariteter i lager. Jonas berättar att av de verkliga rariteterna så finns det bara en eller högst två flaskor på lager. Den långsiktiga strategin för vinlistan de senaste åren har varit att köpa in 4-500 flaskor av Bourgogne Grand Cru och Barolo av årgångarna 13-14 och 15 som läggs i ett externt lager och sedan successivt slussas in på vinlistan. Detta binder kapital men är en säker investering och ger gästerna stora vinupplevelser.

Vi försöker pressa Jonas på vilket som är det största fyndet i vinlistan men han slingrar sig och först när vi drar åt tumskruven säger han att man kan dricka Armand Rousseau ”Mazy-Chambertin” 2014 på Barsac för en tredjedel av priset mot andra krogar. För denna upplevelse får du betala 4500 kronor på Barsac och att det är just Bourgogne som ligger Jonas allra varmast om hjärtat råder det ingen tvekan om när man bläddrar i vinlistan.

Vi tycker det är fantastisk att du på Barsac kan hitta viner på alla nivåer och prislägen från sagolika Bourgogneproducenter så som Robert Groffier, Heresztyn-Mazzini, Jaques-Frederic Mugnier, Fontaine-Gagnard och Etienne Sauzet.

Det finns också ett stort utbud av vin på glas som varierar från vecka till vecka och sedan en kort tid tillbaka finns även ett Coravinutbud där du kan köpa ett glas med 7cl av svårfångade flaskor som Chateau D´Yquem 1982 (600:-) eller varför inte Chateau Haut Brion 2003 (665:-).

Om man har ett nyväckt intresse för vin så kan det vara en utmärkt idé att göra en av Barsacs färdiga vinprovningar. Då kommer du att få prova olika vinstilar och få referensramar för din smak utan att behöva köpa ett stort antal flaskor.

Sedan ett drygt år tillbaka har Thomas lämnat Barsac och Jonas driver nu vidare i egen regi. Totalt finns det tre stycken heltidstjänster inklusive Jonas själv. Försäljningen utgörs av 75% mat och 25% vin men mätt i omsättning är de lika stora. När vi träffar Jonas börjar verkningarna från Covid19 att märkas och han kommer att köra helt själv på Barsac de kommande veckorna.

På Barsac äter du gott och dricker om möjligt ännu bättre – vad mer kan man begära i livet? Våra varmaste rekommendationer.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.