Franska Vinlistan

”Champagne – den stora provningen” av Richard Juhlin är en av de första vinböckerna vi köper tillsammans, gissningsvis runt 2002. Den skildrar en drömlik provning, kallad Millennieprovningen, där de 100 bästa champagnerna som gjorts under 1900-talet provas i Stockholm 1999. Det är genom denna bok vi först hör talas om Jan Netterberg. Han arbetar då med att marknadsföra Richard Juhlin som champagneexpert och är i högsta grad inblandad i denna unika provning. Vi vill också ge denna bok skulden för att vi själva börjar drömma om att dricka mogna champagner. Smak- och doftbeskrivningarna i boken är kittlande och särskilt 1959 Pol Roger Chardonnay som har en förtrollande färg och sägs dofta av tobak(!) sätter fart på drömmarna att börja lagra champagner själva. Vi har sedan dess en Pol Roger Chardonnay 1996 liggande där vi ska försöka ha tålamod att låta den mogna 5-10 år till med hopp om att få uppleva samma sak – vi får väl se hur det blir med det…

Richard och Jan samarbetar till mitten av 00-talet och går sedan skilda vägar och Jan börjar då köpa och sälja viner. Tillsammans med andra startas Franska Bolaget som senare avvecklas och 2012 startas Franska Vinlistan som är en så kallad distansförsäljare av vin till Sverige vilket innebär att man inte levererar vin via Systembolaget som har monopol på alkoholförsäljning inom landet. För att kunna verka som distansförsäljare ska man vara registrerad hos Skatteverket som sådan och ha bolaget registrerat i annat EU-land än Sverige. Distansförsäljaren betalar in svensk alkoholskatt samt moms och villkoret för att föra in vinerna till Sverige är att de redan har en svensk köpare när de passerar gränsen. Du som kund betalar alltså för vinerna i förväg och detta förfarande är helt lagligt och möjligt sedan 2008. Franska Vinlistan är baserad i Paris och har sitt vinlager i södra Champagne varifrån beställda viner skickas till Sverige. Genom den svenska vinimportfirman Netterberg & Co importerar Jan samma sortiment av viner som finns hos Franska Vinlistan till främst restauranger i Sverige och en och annan lansering på Systembolaget.

Franska Vinlistan är mest kända för sitt fantastiska sortiment av champagner men består i själva verket av ett nätverk av vinprofessionella, ofta utflyttade svenskar, som bor i olika länder i Europa och regelbundet provar stora mängder vin. Ett fåtal av alla provade viner väljs ut till försäljning på Franska Vinlistan. Genom denna struktur kan man idag erbjuda ett brett sortiment av olika viner varav en majoritet är franska. Vår egen erfarenhet av sortimentet utanför Champagne är mycket god. Domaine Gille från Bourgogne har absolut överlevererat sett till sitt, med Bourgognemått mätt, modesta pris. Största fyndet är dock utan tvekan Cháteau La Bertrande som gör sött vin i kommunen Cadillac. För priset 159:- per helflaska (i låda om tre) levereras högklassigt sött vin i en lättare stil än fullblodskusinerna från Sauternes men med stor elegans och lång eftersmak. Större fynd får man leta efter.

Det är Franska Vinlistan som får oss att för första gången handla vin på nätet 2014 och det är champagnesortimentet som lockar. Det är en ny värld som öppnas för oss, att vi i lugn och ro, kan sitta hemma och göra beställningar som sedan levereras hem till vår dörr. Allt fungerar som en klocka och leveranserna kommer som de ska på utsatt dag. En gång ringer de upp och berättar att vår beställda vinlåda har krossats i transporten men att en ny låda är på gång men kommer några dagar senare än planerat. För oss som fostrats i den hårda miljö som vid denna tid råder vid Systembolaget tillfälliga fysiska småpartisläpp. Där de långa köerna inte sällan utmynnade i smågruff när alla försökte rycka samma flaskor från hyllan känns denna servicenivå som en varm filt och vi är snart regelbundna kunder.

En varm sommardag 2020 gör vi en telefonintervju med Jan Netterberg som ger oss mängder av information om de olika Champagneproducenter som finns i Franska Vinlistans stall. Vi hävdar med bestämdhet att här finns ”hidden treasures” för alla som, likt oss, tycker att ädla bubblor är bland det bästa som finns i livet. Detta är våra favoriter:

Champagne Jacques Selosse
(60 000 flaskor/år)

Anselme Selosse

Anselme Selosse kallas ”Trollkaren från Avize” och vi har varit helt trollbundna av dessa champagner sedan första smakprovet. Man odlar nästan uteslutande Chardonnay men äger också en vingård i Aÿ med Pinot Noir.  Selosses champagner är koncentrerade med tydliga oxidationstoner (tänk sherrytoner), mineralitet, vissa ektoner och stor potential för lång lagring.  Prisutvecklingen har de senaste åren varit explosiv som det blir när en hel värld slåss om ett begränsat antal flaskor.

”Det enda som är säkert med Selosse är att priserna går upp och att Sveriges allokering går ner varje år” säger Jan. Stjärnkrogen Frantzén i Stockholm serverar också champagnen Initial på glas och detta gör att den största delen av allokeringen för Initial går till Frantzén.

Initial är instegschampagnen som går att lagra länge, VO är gjord i samma stil fast med lägre dosage (ca 3 gram), druvorna kommer också från vinstockar lite högre upp i vingården och tar ännu längre tid på sig att mogna. Substance är en solera startad 1986 och är fylligare och rikare i stilen än de två första med en eftersmak som står få champagner efter. Alla vinner på lagring 5-10 år enligt oss och Jan håller med. Selosse gör även årgångschampagner men produktionen av dessa är mycket liten sedan 6 st stycken vingårdschampagner började produceras. Alla vingårdsvinerna är soleror som startades 2003. Exquise är en söt champagne som inte har svensk allokering och vi har inte heller provat den. Sist men inte minst görs en rosé som tillhör de allra bästa vindroppar vi någonsin fått smaka på och det bästa råd vi kan ge er är att lyckas ni hitta en av de svårfångade flaskorna av Selosse Rosé så slå till fort.

Legras & Haas
(100 000 flaskor/år)

Detta är kanske vårt bästa tips till er som ännu inte provat något från dessa chardonnaymästare. Champagnehuset är ovanligt ungt och startades så sent som 1991 och man använder sig nästan uteslutande av ståltankjäsning vilket ger fjällbäcksklara champagner som utvecklas strålande med lagring. Vi har främst köpt Legras & Haas årgångschampagner som fortsatt är fyndigt prissatta även om priserna stigit på senare år. Via Franska Vinlistan kan man också lätt hitta årgångschampagnerna på magnum vilket annars kan vara lite knepigt att få tag i. Cuvée Exigence heter prestigevinet och bör få ligga till sig några år tycker vi och utvecklar då härligt rostade toner. En riktig raritet som går att köpa just nu är Cuvée Pi2 som är andra buteljeringen av en solera som startades 1995. Första versionen Pi1 släpptes för åtta år sedan och version 2 innehåller viner från 1995 till 2013 och den görs endast på magnum i totalt 946 st flaskor. Dosagen är 3,14 g/liter därav namnet och den är god att dricka idag men helt magisk om 10 år säger Jan. Ingen champagneälskare bör missa denna raritet som just nu erbjuds säger vi.

Paul Bara
(100 000 flaskor/år)

I Bouzy ligger Paul Bara som förfogar över 11 hektar vingårdar varav 9,5 är planterade med Pinot Noir, 1,5 med Chardonnay och alla vingårdar är klassade som Grand Cru och snittåldern på vinrankorna är 35-40 år. Fyndflaskan bland Paul Baras champagner är utan tvekan Grand Rosé Grand Cru som är en årgångslös roséchampagne som charmar sockorna av en. Det är ingen slump att Frantzén erbjuder den på halvflaska. Vanliga Brut håller hög nivå för en liten peng samt klarar lagring fint. Prestigevinet Comtesse Marie de France är så komplext att det stjäl all din uppmärksamhet när du provar det. De producerar också Special Club samt ett nytt prestigevin l´Annonciade gjort på gamla stockar och vi har inte provat något av dem.

Paul Déthune
(55 00 flaskor/år)

I Ambonnay hittar vi Paul Déthune som till stora delar odlar biodynamiskt. Deras fyndigt prissatta Extra Brut Grand Cru är ruskigt god och trots att vi försökt göra den till stapelvara hemma hos oss har den en märklig förmåga att ta slut och på magnum har den gjort stor succé på våra middagar. Cuvée Prestige har stor potential men behöver lagras lite enligt vår smak, samma sak med årgångsvinerna som kan ha en knivskarp syra när de släpps på marknaden men den som har tålamod blir rikligt belönad. Blanc de Noir är tyngre i smaken utan att förlora elegansen och vinner förstås på lagring. Vi har inte provat Les Crayères eller Cuvée l’Ancienne som är deras två prestigechampagner.

Vilmart
(115 000 flaskor år)

Vi besökte Vilmart 2009 och sedan dess har vi varit fast. Vi har främst köpt och med stor framgång lagrat Grand Cellier dOr 1:er Cru som är en årgångchampagne. Prestigechampagnen Coeur de Cuvée är ruskigt god men är, enligt vår smak, i stort behov av att lagras när den släpps. Vi har 2004:an på magnum som vi frågar Jan om det är dags att dricka men beskedet är tydligt ”vänta minst 10 år till”. Det gäller att inte vara dödsförskräckt när man har vinkällare.

Utöver ovan nämnda producenter fullkomligt älskar vi Marguets roséchampagne och allt vi har provat från Jacquesson har varit magiskt gott. Franska Vinlistan är utan tvekan vår främsta leverantör av champagne och en riktigt god vän att ha om de ädla bubblorna förtrollat ens liv så som de gjort för oss. Våra varmaste rekommendationer.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.