Hantverket

Hantverket
Restaurang Hantverket ligger på Sturegatan 15 på Östermalm i Stockholm och slog upp portarna år 2016. Efter en lite trög start för Hantverket rekryterades kocken Stefan Ekengren som ny köksmästare. Han hämtades från restaurang Galleriet på Görvälns Slott i början av 2017. Hantverket ingår i hotell- och restauranggruppen Stockholm Meeting Selection.

Stefan syns flitigt i Köket på TV4 och har gett ut kokböckerna Husman, Högtid och nu senast Potatis. Vi brukar tänka att lekfullhet präglar hans rätter och detta ska visa sig stämma även på Hantverket.

Det första som slår oss när vi kommer in genom dörren är hur stor restaurangen är och att mycket möda lagts ner på inredningen där möblerna går i olika stilar och det finns gott om blommor och gröna växter. Vi blir snabbt och vänligt bemötta och visade till vårt bord. En av oss sitter inte riktigt bekvämt på den tilldelade stolen och när vi påtalar detta byts stolen snabbt ut. Guldstjärna för denna lyhörda service.

Menyn erbjuder hela 17 rätter och vi tar god tid på oss för att välja. Även här är personalen hjälpsam med tips & råd utan att på något sätt stressa oss. Vi brukar försöka välja olika rätter för att få en så bred bild av kökets färdigheter som möjligt men tjurskalligt nog vill vi båda ha den smått berömda Hasselbackspotatisen så då fick det bli så.

Hasselbackspotatis med löjrom, smetana och färsklök

Vi blir båda lite förvånade över hur hårt Hasselbackspotatisen är friterad och vi hade gärna sett den lite mer mjuk inuti. Annars klassiska smaker med smetana & rom i skön förening men wow-faktorn saknas för oss. Noterbart är också att rätten serverades innan vårt vin anlände till bordet.

The Butcher Pinot Noir 2021

Inte sällan när vi är ute och äter blir vinkostnaden det som får notan att få slagsida och kreditkortet att darra. Men idag har vi bestämt oss för att hålla oss till ett budgetvin och valet föll på The Butcher Pinot Noir 2021. Vinet är lätt kryddigt med drag av jordgubbar och körsbär med en fin örtig ton i slutklämmen. Funkade fint med alla rätter. Vinet är tillgängligt på Systembolaget, varunummer 70521, pris 169:-

Struva med vispad anklever, parmesan och portvin

Den frasiga struvan ger en fin kontrast till den smöriga dröm som utgör resten av rätten där anklever & parmesan smälter ihop och portvinet balanserar upp. En jättegod och rolig rätt.

Tunt skuren rå biff med jordärtskocka, gruyère och hasselnötter.

Här är det ingen klassisk råbiff som serveras utan en lövtunn skivad rå biff med jordärtskocka, gruyèreost och hasselnötter. Rätten har helt ljuvliga smakbrytningar och perfekt avvägd sälta. Jordärtskockan & hasselnötterna lirar helt gudomligt med varandra. Hatten av för en av de bästa rätterna vi ätit på år och dag.

Nu följer två spektakulära serveringar där lekfullhet är ledordet och djupa genomarbetade smaker förgyller våra gommar.

Kantarellsmörgås med Havgusost, egensaltad stenbitsrom, rågbröd, dill och gräddfilskvarg

Kantarellsmörgåsen serveras i en djup skål där översta lagret är ett lövtunt rågbröd. Vi har också fått in en tung mortel och uppmanas att knäcka rågbrödet med den. Under döljer sig en av våra favoritostar Havgus i smält form (herregud!) som samspelar med dillen och kvargen på ett fantastiskt sätt. Rättens texturer är exceptionella och sältan från stenbitsrommen är pricken över I:et.

Mandelpotispuré med BBQ-bakad fläsksida, karljohansvamp, syrad lök och parmesan

Återigen är köket på sitt mest lekfulla humör och in kommer en träbricka där först mandelpotatispurén hälls upp. Sedan skedas fläsksideragun upp ovanpå purén innan rikligt med parmesan rivs över. Rökigheten dominerar i ragun men karljohansvampen balanserar upp smakbrytningarna förträffligt. Tillsammans med den superlena och underbart goda potatispurén är detta comfort food när den är som allra bäst. Imponerande och roligt!

Servicen kvällen igenom är lyhörd, vänlig och oklanderlig. Restaurangen är nästintill fullsatt och personalen har mycket att göra vilket föder ett högt serveringstempo som endast märks av på vinddraget i nacken när personalen ilar förbi oss på väg in i köket.

Sammantaget är Hantverket en riktig fullträff. Maten håller hög kvalité och är mer än rimligt prissatt. Vår nota landade på drygt 700 kronor per man för tre rätter var samt en flaska vin och vi vill lämna våra allra varmaste rekommendationer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.