Revben med äppelsmörsås

Revben med äppelsmörsås

Vi ger revbenen all vår kärlek när de får gå totalt nästan 4 timmar i ugnen på låg temperatur. Sista 45 minuterna med en glaze som får spets av champagnevinäger. Vi slår en sås på reducerad äppelmust, äggulor & smör till en fast konsistens som revbenen kan doppas i och serverar med dominopotatis.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser till revbenen

ca 1 kg tunna revben (vi köpte våra från Gårdssällskapet)
Salt
0,5 dl hoisinsås
0,5 dl barbecuesås
1 tsk olja (vi använde El Gran Botanico med spanish cayena)
1 tsk tomatpuré
1 tsk champagnevinäger (alt rödvinsvinäger)

Sätt ugnen på 120°. Lägg spjällen i en ugnsplåt med bakplåtspapper i botten, salta på både över- och undersidan. Låt gå i ugn i 1 timme med köttsidan upp. Vänd på revbenen. Låt gå i ugn 1 timme med köttsidan ner. Vänd återigen och låt gå ytterligare 1 timme med köttsidan upp.

Blanda ihop hoisinsås, barbecuesås, olja, tomatpuré samt vinäger till en glaze. Pensla revbenen med köttsidan ner och låt gå i ugnen ca 20 minuter innan de tas ut och vänds med köttsidan upp. Pensla och sätt in i ugn ytterligare 20 minuter. Låt vila i folie.

Dominopotatis

ca 500 g fast potatis
100 g smör
Salt, peppar & rosmarin
1 riven vitlöksklyfta

Riv potatisen tunt på mandolin. Smält smör tillsammans med vitlöken och blanda i potatisen, tillsätt rosmarin. Stapla i en ugnsfom och låt gå i ugnen på 200° ca 50 minuter. Pensla då och då med smöret som blev kvar i bunken.

 

Detta är en annorlunda variant på Hasselbackspotatis men oj så gott!

Äppelsmörsås
5 dl äppelmust
2 äggulor
200 g smör
Äppelcidervinäger
Salt

Reducera äppelmusten tills det återstår 2 msk vätska. Smält smöret och låt svalna av. Blanda äggula och 1 tsk äppelcidervinäger i en kastrull. Häll sedan smöret i en tunn stråle under vispning. Ta inte med bottensatsen. Blir såsen för tjock kan den blandas med lite vatten. När konsistensen är bra tillsätt den reducerade äppelmusten. Smaka av med lite salt och eventuellt ytterligare äppelcidervinäger.

Servera revbenen med Dominopotatis samt äppelsmörsås – NJUT!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.