Lunch på Artilleriet

Ett stenkast från Östermalmstorg ligger restaurang Artilleriet i Armémuseums lokaler och de marknadsför sig som ”Östermalms kanske hemligaste restaurang”. Vi har begett oss hit för att envisa rykten gör gällande att Artilleriets Croque monsieur är något utöver det vanliga. Ända sedan vi åt Croque monsieur på ett brasserie i Paris för många år sedan har rätten en särskild plats i våra hjärtan och vi tycker den funkar fint som ett test på vad köket håller för nivå.

Artilleriet har en rejält tilltagen uteservering och denna ljuva sensommardag passar vi på att börja med varsitt glas cava.

Under tiden vi avnjuter vårt bubbel fylls uteserveringen snabbt upp så vi blir placerade inomhus. Det är rejält tryck på anländande gäster och snart är den stora lokalen helt fylld så Artilleriets hemlighetsgrad kanske kan ifrågasättas. Här är också hundar välkomna och  hedras med en helt egen meny! Vi njuter av Artilleriets egenbakade bröd med vispat smör medan vi väntar på huvudrätten.

Så anländer då till slut våra Croque monsieur och vid första anblick upplevs portionen enorm och det visar sig också att vi inte orkar äta upp, men så gott det är. Själva Croquen är gjord på bröd från Gateau som är frasigt stekt och fylld med vedrökt skinka, emmentaler och vi anar lätta senapstoner. Det hela toppas med riven tryffel som gör varje tugga till en syndig njutning. Grönsalladen är superfräsch med en lätt vinägrett som fint väger upp den mäktiga Croquen och ett och annat rotfruktschips slinker också ner.

Sammantaget är Artilleriet en väldigt trevlig upplevelse, servicen är vänlig och omhändertagande och ”people watching” faktorn är hög. Rekommenderas varmt.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.