WINOMATENS RESTAURANGGUIDE STOCKHOLM
I Stockholm har vi nu kommit upp i arton restaurangrecensioner och vi tycker oss därmed ha underlag för vår första version av winomatens restaurangguide Stockholm
Vi arbetar helt oberoende och betalar alla kostnader själva vilket gör att vi prioriterar att besöka så många restauranger som möjligt istället för att göra flera besök på samma restaurang.
Vi söker efter stora mat- och vinupplevelser och väljer restauranger därefter. Det finns således inga sågade sunkhak i vår guide utan bara seriösa restauranger. En del av dem är dyra men långt ifrån alla och det finns många fynd i guiden. Av de arton recensioner vi har gjort har fyra restauranger lagt ner: La Ragazza/Flickan, The Burgundy, Oaxen Slip och Kagges. Bobergs Matsal har nyligen bytt ägare så dessa fem är således inte med i guiden.
Vi har valt tre olika klassificeringar för vår guide:
”En sagolik upplevelse”
Här råder perfektion från början till slut. Mat, vin, service och restaurangmiljön håller absolut högsta klass. Två restauranger nådde denna nivå.
”En stor upplevelse”
Här krävs en mat och vinupplevelse på riktigt hög nivå samt en väl intrimmad service. Hela åtta restauranger nådde denna nivå. De har sinsemellan väldigt olika inriktning och utformning men är alla stora upplevelser och flera fynd finns att göra då det oftast smakar betydligt mer än det kostar. Presenteras i bokstavsordning utan inbördes rangordning.
”En god upplevelse”
Här är restaurangens ambitionsnivå i normalläget något lägre än hos de högre kategorierna utan att för den skull på något sätt vara dålig. Men denna gång hittar vi två restauranger som borde nått ett högre betyg men där varken mat eller service nått den standard vi förväntar oss sett till pris och kunnande i köket vid vårt besök. Presenteras i bokstavsordning utan inbördes rangordning.
En sagolik upplevelse
Aira
Aira innehar två stjärnor i Guide Michelin vilket förpliktigar och utrymmet för misstag i service och vad som serveras är obefintligt. Aira lever upp till allt detta med råge och vi blir inte förvånade om det trillar in en stjärna till framöver.
Sommelierarbetet är informativt, generöst och med genomgående smått fantastiska vinmatchningar till rätterna. Maträtterna är inte bara en fröjd för ögat utan också kokkonst på högsta nivå med grundligt genomarbetade detaljer och väl avvägda smaker som gav oss smakminnen för livet.
Vid vårt besök 8 mars 2024 var lunchmenyn är prissatt till 1850:-/person och vinpaketet vi valde 950:-/person och var värt varenda krona för oss.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2024/04/02/aira/
Operakällaren
Vid vårt femte besök på Operakällaren (sedan 2010) varade middagen i över fyra timmar och precis som vid tidigare besök är vi djupt imponerade av mat, miljö & service i vad som förmodligen är Sveriges vackraste matsal.
Vi tycker det är tydligt att Viktor Westerlind satt sin prägel på Operakällaren utan att ha förlorat något av det som är restaurangens hjärta. Rätterna känns modernare med fräschare, klarare smaker och alla är underbart vackra. Vinpaketet var betydligt mer vågat och mindre klassiskt än vid våra tidigare besök men alla vinerna höll hög kvalitet.
Vid vårt besök 9 november 2023 kostade Le Grand Meny 2400:- och vinpaketet 1900:- per person är det förstås berättigat att kraven är högt ställda och Operakällaren lever upp till varje krona.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2023/12/12/operakallaren/
En stor upplevelse
Presenteras i bokstavsordning utan inbördes rangordning.
Bar Nimes
Vi besöker Bar Nimes två gånger under februari-mars 2023. Inriktningen är Frankrike möter Italien och det finns både en fast meny samt ”svarta tavlan” med specialrätter som varierar från kväll till kväll. Vi tycker Bar Nimes är en riktig pärla bland vågen av Fransk/italienska bistros som just nu sköljer över Stockholm. Ärliga rätter som är vällagade in i minsta detalj, vältrimmad och befriande avslappnad service. Bar Nimes ”Steak au Poivre” (pepparstek) är ett måste vid besök. Varmrätter från 195:- till 365:-
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2023/03/29/bar-nimes/
Café Nizza
Café Nizza ligger på Åsögatan 171 och lokalen är relativt liten & Parisvibbarna är starka. Alla rätter är genomtänkta och smakbalanserade till fulländning. Vinet är perfekt tempererat och serveras i stora Riedelkupor. Tempot i servering ger oss både tid att njuta och reflektera över alla nya smaker vi har mött. Menyn på Cafe Nizza verkar vara i ständig förändring och var vid vårt besök i maj 2022 prissatt till 595 kronor för fyra rätter och för det får du en gastronomisk resa som vanligtvis kostar betydligt mer. Paradrätten Fermentata Cacio e Pepe får inte missas.
Lär om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2022/06/08/cafe-nizza/
Chez Jolie
Ambitionen med Chez Jolie är lyxig fransk bistro och det ska visa sig att allt vi äter och dricker är djupt förankrat i den franska myllan. Känslan av gammaldags lyx går att ta på och vi hade inte blivit förvånade om Dean Martin kommit gående mellan borden med en drink i handen. Gillar du fransk matlagning är detta en fullträff – vi kom på oss själva med att nynna på Marseljäsen på vägen ut vid vårt besök i januari 2023. Prisbild för varmrätter mellan två och fyra hundra kronor.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2023/02/01/chez-jolie/
Coco & Carmen
I mars 2020 besökte vi Coco & Carmen som vi rubriksatte till Fun Fine dining. Som systerkrog till Punk Royal står lekfullhet i centrum men det är kvaliteten i rätterna och servicen som gav oss ett minne för livet. Bilden visar paradrätten Croque Monsieur bestående av smörstekt bröd, riven parmesan, lökkräm, anklever, svart tryffel och pata negra. Ankleverpucken har en smiley gjord på nyponkräm. Smakrymden i denna rätt är så stor att den är svår att beskriva, matchningen med Madeira från Barbeito helt gudomlig. En av de bästa rätter vi någonsin har ätit. Fast meny 1000-1300 kronor, vinpaket 800 kronor.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2020/04/16/coco-carmen-fun-fine-dining/
Hantverket
Restaurang Hantverket på Östermalm i Stockholm har kände TV-kocken Stefan Ekegren som kökschef. Här är rätterna vällagade och lekfullt utformade samtidigt som prisbilden är mycket sympatisk. Bilden visar Hantverkets råbiff som är en lövtunn skiva rå biff med jordärtskocka, gruyèreost och hasselnötter inuti med en sojasås. Rätten har helt ljuvliga smakbrytningar och perfekt avvägd sälta. Jordärtskockan & hasselnötterna lirar helt gudomligt med varandra. Vi åt tre rätter och delade på en flaska vin till priset av 700 kronor per person.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2023/09/27/hantverket/
La Vecchia Signora
När längtan till Piemonte och dess mat blir för stor finns La Vecchia Signora som den största tröst man kan tänka sig. Här hittar du i stort sett alltid Piemontesiska klassiker som Agnolotti al Plin och Coll d´Agnello (barolobräserad lammnacke) i olika varianter. För den Barolofrälste är vinlistan synnerligen imponerande och en intim känsla råder i den lilla lokalen. Vår recension är från 2019 men vi gjorde ett återbesök i januari 2024 (utan att skriva) som bekräftade kvalitetsnivån. Prisnivån ca 165- till 305 kronor för de olika rätterna.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2019/11/02/bubblor-och-la-vecchia-signora/
Leijontornet
Få krögare byter kostym på sina restauranger så ofta som Daniel Crespi och förra året var det dags för Leijontornet att återuppstå i Djurets gamla lokaler i Gamla Stan. Att laga vinvänlig mat i rejäla portioner med ett överdåd av exklusiva ingredienser är ett signum för Leijontornet. Vinkällaren är enorm med runt 20 000 flaskor. Vid vårt besök i november 2023 serverades denna Agnolotti del Plin. Hela rätten har en len struktur men är fullpackad med smak. Kycklingbuljongen gör oss tårögda och Agnolotti del Plin fyllda med Pata Negra, kalv & parmesan smälter i munnen. Vi utropade den till årets rätt! Vi valde Leijontornets Säsongsmeny med fyra serveringar för 795.-
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2023/11/21/restaurang-leijontornet/
Triton
Restaurang Triton på Ringvägen 87 upptäckte vi av en slump eftersom vi brukar bo i närheten när vi är i Stockholm. Det är svårt att hitta större mysfaktor än här. Känslan av att befinna sig i någons vardagsrum är stark. Inredningen är enkel med udda pinnstolar och en vinylskiva med Rolling Stones snurrar behagligt i bakgrunden. Både kockar och sommelierer jobbade tidigare på stjärnkrogar och från köket kommer den ena fantastiska rätten efter den andra med ekologiska ingredienser. Bilden visar grillad Hubbardkyckling med kycklingemulsion. Kycklingen är så mör att den smälter i munnen tillsammans med kycklingemulsionen och skinnet är perfekt krispigt. Bästa kycklingen vi har ätit! Vid vårt besök i oktober 2023 åt vi en tre rätters meny till priset av 600 kronor kombinerat med ett vinpaket för 400 kronor.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2023/10/18/restaurang-triton/
En god upplevelse
Presenteras i bokstavsordning utan inbördes rangordning
Animo
Vi besökte Animo i mars 2022 bara några månader efter att de öppnat. Kockarna har lång tävlingserfarenhet och har bland annat vunnit VM-guld med kocklandslaget. Vi hade således höga förväntningar på maten som inte riktigt infriades i ett par rätter. Servicen och vinmatchningar var kvällen igenom lysande. Bilden visar Vetetortilla med sotat ankhjärta som presenterades så här ”Det här en smakexplosion som ska ätas med händerna”. Det här var vansinnigt gott med långa, heta, djupa smaker som vi sent ska glömma – kvällens rätt för oss men för många missar från köket drar ner betyget. Prisbilden är 200- till 350 kronor för olika rätter.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2022/04/06/restaurang-animo/
Artilleriet
Restaurang Artilleriet som ligger ett stenkast från Östermalmstorg var vår allra första restaurangrecension i september 2019. Vi drack Cava i sensommarsolen och åt en jättegod och väl tilltagen Croque monsieur i härlig miljö. Bra service och ett lunchfynd med hög ”people watching” faktor att upptäcka.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2019/09/14/lunch-pa-artilleriet/
Astoria
Vi besöker Brasserie Astoria i september 2021när de har varit öppna i ett halvår. I en ombyggd biograf på Östermalm har stjärnkocken Björn Frantzén skapat ett stort Brasserie med tydliga franska förtecken. Björn Frantzéns kokkonst är den som imponerat allra mest på oss av alla kockar vars kokkonst vi fått förmånen att smaka genom åren. Så våra förväntningar är högt ställda och några rätter är också fantastiska men flera är bleka. Som ni kan se på bilden så serveras Cognacsflamberad oxfilétournedos med peppargräddsås trots att såsen tydligt har skurit sig. Tyvärr måste vi också addera ett par rejäla fadäser i servicen under lunchen så en besvikelse för oss. Prisbilden är hög och tournedon går loss på 575 kronor idag.
Läs om vårt besök här: https://winomaten.vinsider.se/2021/09/23/lunch-pa-astoria/