Ragu – höstens bästa vän

Ragu – höstens bästa vän
Ragu är för oss höstens bästa vän. Inte alls komplicerat att laga och när den väl kokat färdigt kan du kombinera den i all oändlighet och få ut många rätter. Till exempel som pastasås, fyllning i lasagne och taquitos som vi har gjort. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg.

Ingredienser
1 kg kött – högrev, lamm, kalv eller fläskkött (vi använde bogbladskotletter)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
2 stjälkselleri
0,5 dl tomatpuré
2-3 dl rött vin/går även bra med vitt vin (använd då några droppar citron i slutet)
1 burk krossade tomater
2 msk kalvbuljong
2 dl vatten
Salt och svartpeppar
Man kan även tillsätta lite rökt fläsk och klyftade champinjoner.

Enklaste sättet att tillaga en ragu är att börja med att finhacka lök, vitlök, chili och morötter samt lägga dessa i skålar. Skär stjälksellerin i skivor. Häll lite olja i en stekgryta. Ställ grytan på en platta och värm upp den. Häll i gul lök, vitlök och chili. Fräs tills det har mjuknat. Tillsätt morötter, stjälkselleri och tomatpuré. Fräs i 1-2 minuter och rör runt innan kalvbuljong och tomater samt vinet ska ner i grytan. Dra ner temperaturen så grytan småputtrar. Lägg i köttet och låt koka i 3-4 timmar (beroende på vilket kött som används). När köttet är mört och går att dra isär med gafflar är ragun klar. Går utmärkt att frysa.

Om du har en hel bit kött: Ansa köttet från segt fett och hinnor och skär ner det i grytbitar. Krydda med salt och peppar och bryn i en het stekpanna. Skölj ur stekpannan med vinet och häll över i grytan.

Det som tar tid med ragu är förberedelserna men sedan sköter sig grytan själv. En ragu är utmärkt att servera till pasta..

..lasagne..

..eller taquitos (fyllda tortillabröd)

 

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.