Italiensk Mat&Tryffel

Italiensk Mat&Tryffel

 

Det här är historien om den italienska kocken Nicola Grendele som på grund av kärlekens outgrundliga vägar hamnar i Göteborg. Han startar 2018 Italiensk Mat&Tryffel som importerar bl a färsk italiensk tryffel för försäljning till restauranger och privatpersoner. I sortimentet ingår också italiensk caviar, högkvalitativ pasta, italienska ostar innehållandes tryffel och en helt sagolik olivolja.

Nicola växte upp i Venedig i norra Italien där det finns gott om tryffel. Redan i tolvårsåldern fick han följa med på tryffeljakter som startade tidigt på morgonen tillsammans med 3-4 hundar och där det gällde att fånga tryffeln innan hunden hann äta upp den. Redan vid första smakprovet i unga år fastnade han för tryffelns mångfacetterade smak och genom att ständigt hjälpa till i föräldrarnas kök blev kockyrket ett naturligt val.

De första kockåren verkade han i Italien innan det bar av till Tyskland för att sedan återvända till hemlandet igen. London blev nästa stora kockäventyr och när vi frågar om det beryktade hårda klimatet i engelska kök stämmer svarar han:

”Det var som att ligga i armén. Stenhårt tempo och vissa kockar fick sparken efter 45 minuter för att de inte ansågs hålla måttet. Till slut var vi bara 4-5 kockar kvar som skulle laga 4-500 á la carte rätter”.

Men det här är också historien om vår tryffelresa som varit allt annat än spikrak. I många år fanns den bara i flytande form som tryffelolja. Här kan kvaliteten skifta enormt, hållbarheten vara kort och den artificiella känslan tar lätt överhanden. Vi tog oss vidare till tryffel i glasburk som vi hyvlade över pasta och risottos utan att riktigt fatta storheten men vi fortsatte ändå envist – det är ju ändå tryffel och det ska vara gott!? När vi sedan åt färskhyvlad tryffel för första gången i Piemonte rasslade det till och polletten föll ner.

Vår variant av tryffelpasta, receptet finns här på bloggen

Att köpa färsk tryffel i affär eller en gourmetshop i någon saluhall kan vara hiskeligt dyrt. Detta beror förstås på tillgång och efterfrågan men också på att tryffel konstant förlorar i vikt vilket gör att handlaren måste prissätta för att ta höjd för detta. Vår nyfikenhet på vit tryffel var så stor att vi en gång köpte en mindre bit vit tryffel för 1100:- och när vi väl skulle använda den blev vi så nervösa över vad vi hade betalat att det helt blockerade upplevelsen för oss. Vid den här tiden upptäckte vi Italiensk Mat&Tryffel i vårt instagramflöde och bestämde oss för att boka en intervju med Nicola. Vi träffas på ett Café i centrala Göteborg och med sig hade Nicola en stor, elegant väska som ska visa sig vara en kylväska innehållande tryfflar, caviar och ostar.

Över en kopp espresso får vi en snabb tryffelskola av Nicola: Sommartryffel (maj-september) är billigast, lättast i smak och doft, ljus insida. Hösttryffel (september-januari) en fortsättning på sommartryffeln men mörkare inuti. Vintertryffel (december-mars), svart på insidan med vita ränder, kan bli lila om den får ligga framme lite, mest jordig smak. Den vita vårtryffeln (februari-april) är lättare i smaken än den ordinarie vita tryffeln (oktober-januari) som har mest smak och doft och betingar också det högsta priset.

I Italien finns inte vår svenska allemansrätt så vi frågar Nicola hur det fungerar, kan vem som helst leta tryffel? ”På kommunal mark i vissa regioner går det bra men på privat mark är det helt förbjudet och i de områden där den vita tryffeln finns är marken hårt bevakad.”

Nicola köper tryffel från en rad olika områden i Italien som Piemonte, Toscana, Emilia Romagna, Marche, Umbrien, Lazio, Abruzzo, Molise

Nicola får leveranser med flyg av färsk tryffel från italien varje vecka. Han kan lägga en order 17.00 dagen innan och få tryffeln levererad dagen efter vid 10.00 via Express Delivery. Om du bor i Göteborg levererar han kostnadsfritt till din dörr i egen hög person och till resten av landet skickas tryffel och andra kylvaror i ett frigolitpaket fyllt med is som håller kylan i två dygn. Kan man beställa av dig oavsett var man bor i Sverige frågar vi Nicola?

”Absolut! Jag har kunder från Skåne till Norra Norrland men kylvaror måste beställas mellan måndag-onsdag så att de hinner fram innan helgen och inte fastnar i någon sorteringsanläggning.”

När vi sitter där på cafét och håller stora läckra svarta tryfflar i vår hand som vi knappt skådat i verkligheten förut och som doftar så ljuvligt att bordsgrannarna kastar nyfikna blickar tycker vi detta låter nästan för bra för att vara sant. Finns denna kvalité av tryffel att få tag i så här lätt och till priser som rimligen borde vara svårslagna? Svaret är helt enkelt ja.

Vi har sedan intervjun handlat tryffel ett flertal gånger av Italiensk Mat&Tryffel och är fantastiskt nöjda. Både med kvalitén på tryffeln, punktligheten i leveranserna och att vi får en faktura på köpet via mail.Plötsligt har färsk tryffel blivit tillgängligt för oss vilket också satt fart på kreativiteten i receptskapandet.

Slätvar med tryffel – receptet finns här på bloggen

Nicola importerar också högkvalitativ Caviar – Beluga, Asetra, Imperial och Royal som vi inte har provat men däremot Caviar Smöret som består av 70% smör och 30 % Stör Caviar är helt svart i färgen samt en fröjd på ett kex och lär vara gott till pasta.

Den olivolja som Italiensk Mat&Tryffel försäljer kommer från Sicilien och har tagit våra hjärtan med storm. Elegant, lagom pepprig är den helt underbar att ringla över pastarätter eller sallader. Även de tre pastasorter som försäljs håller hög kvalitet, fasta och med fin bronsning som suger upp pastasåsen och förhöjer smakupplevelsen.

Du hittar hela sortimentet här: https://www.italienskmatochtryffel.se

Våra varmaste rekommendationer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.