Hjort rullad i Karljohan

Hjort rullad i Karljohan
Genom att gnida in hjortfilén i torkad, pulveriserad karljohan förstärks viltsmaken och ger en härlig umamikaraktär som lirade fint med en mustig rödvinssås och vår läckra Dominopotatis. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube).

Ingredienser
1 hjortytterfilé (ca 500 g)
Torkad Karljohansvamp
Salt & peppar

Börja med att mixa torkad Karljohansvamp till ett fint pulver. Skär bort senor från filén. Salta och peppra, bind upp köttet och rulla i Karljohansvamppulvret.Bryn runt om i en stekpanna. Sätt i en stektermometer och låt gå i ugn på 125° tills innertemperaturen är 58°. Slå in i folie och låt vila minst 10 minuter.

Rödvinssås (se vår videofilm på youtube)
ca 10 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 msk strösocker/råsocker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
25 g smör

Sätt ugnen på 200°. Lägg vitlöken i en ugnsfast form med olivolja och rosta i ugnen ca 20 minuter. Smält sockret i en kastrull tillsammans med tomatpuré, tillsätt den rostade vitlöken, balsamvinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock tills det återstår ca 4 dl. Sila bort vitlöken och häll tillbaks såsen i kastrullen. Blanka av med lite smör.

Dominopotatis

ca 500 g fast potatis
100 g smör
Salt, peppar & rosmarin
2 vitlöksklyftor

Riv potatisen tunt på mandolin. Smält smör tillsammans med några vitlöksklyftor och blanda i potatisen tillsammans med rosmarin. Stapla i en ugnsfom och låt gå i ugnen på 200° ca 50 minuter. Pensla då och då med smöret som blev kvar i bunken.

 

Detta är en annorlunda variant på Hasselbackspotatis men oj så gott! Vi valde att servera med smörstekta broccolini. Njut!

 

 

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.