Luffarbiff

Luffarbiff
Luffarbiff med Amandinepotatis som först får gå en timme i ugnen och sedan smörsteks för att få den rätta stekytan. Serveras med vitlöksfrästa tomater, hett kryddsmör och en Karljohansvampcreme.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
ca 1 kg luffarbiff (flat iron steak)
1 dl Hoisinsås och 1 dl barbecuesås till marinad
1 kg Amandinepotatis
100 g smör
3 vitlöksklyftor (2 till kryddsmöret och 1 till tomaterna)
0,5 chili (finhackad)
Citronsaft
Salt och peppar
500 g små cocktailtomater
Olja samt smör till stekning
1 burk Karljohansvampscreme (Itigo)

Luffarbiffen
Se till att köttet är rumstempererat. Ta bort den platta senan som går i mitten av köttbiten så att du får två platta bitar. Marinera i hoisinsås och barbecuesås i en timme och torka sedan av köttet innan stekning. Salta och peppra köttet. Stek i olja på hög värme i några minuter på bägge sidorna, sänk värmen och tillsätt därefter smör. Låt steka klart till en innertemperatur av 60°. Låt köttet vila minst 10 minuter. Skär upp köttet tvärs över muskelfibrerna så att köttet inte blir segt.

Kryddsmör
Låt smöret bli rumsvarmt. Skala och pressa i vitlök i en bunke. Hacka en halv chili fint. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt ett par droppar citronsaft samt salta & peppra. Forma smöret till en rulle på ett smörpapper. Linda in i smörpappret och ställ in i kylen gärna några timmar.

Potatis
Lägg hela potatisar (vi använde Amandine) med skal på i en ugnsfast form. Häll över rapsolja. Strö över med salt och rör om. Sätt in i ugnen på 225° i ca 30 minuter. Vrid ner till 150° och låt stå i ytterligare 25 minuter. Ta ut och låt svalna lite. Dela potatisarna på hälften och stek dem med snittytan ned i en lagom het panna med smör.

Tomater
Dela små cocktailtomater på hälften och stek snabbt i panna med en pressad vitlök och lite olja. Salta och peppra.

Servera gärna med Karljohansvampcreme (Itigo). Njut!

 

 

2 Kommentarer
    1. Hej Ann.
      Stort tack! Vi tänker att det går att dricka både rött och vitt till denna rätt så här kommer två tips. Luigi Pira Langhe Nebbiolo 2020, varunummer 92333, pris 219:- har en härlig strävhet med lite småbråkiga toner av rosor och körsbär – gott! Catena Alta Chardonnay Catena Zapata 2021, varunummer 92879, pris 219:- kommer från druvor som vuxit på så hög som 1450 meter över havet. Friskt vin med fjällbäcksklar frukt och inte minst gott.
      Följ oss gärna på instagram @winomaten för löpande vintips. Vänliga hälsningar Patrik & Lena på winomaten

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.