Va… har du köpt ett lamm?

I stundens hetta har en av oss tryckt på ”köp” knappen för ett halvt styckat lamm som levereras hem till vår dörr. Lammet kommer från en svensk ekologisk gård.  Vi har länge pratat om att vi borde börja handla ekologiskt kött direkt från gårdar, så det är svårt att ha invändningar mot det men…

…vi har precis storhandlat så kyl och frys är överfulla. Detta är ett obestridligt faktum som drabbar oss när vi inser att det kommer 8 kilo lammkött om en och en halv vecka. Ett omedelbart köpstopp för mat måste införas och alla roliga impulser i stil med ”det där måste vi prova” måste kvävas i sin linda.

Sagt och gjort bestämmer vi oss för att göra en trerätters samma kväll på enbart råvaror som finns hemma och låta uppläggningarna bli som de blir.

I frysen finns en burk med överbliven kantarellstuvning och några skivor rostbröd så vi steker brödet i rikligt med smör och toppar med stuvningen. Vi har lyckats hålla liv i en kruka med timjan genom att låta den stå i lite vatten övertäckt med en plastpåse. Det är den enda tänkbara garnering vi har hemma och det visar sig funka fint med de gräddiga kantarellerna. Krassefantasten av oss tvingas medge att detta funkade lika bra.

I frysen finns också ekologisk kycklinglårfilé. Vi bestämmer oss för att göra Butter chicken som vi är förtjusta i. Tidigare köpte vi take away från den indiska kvarterskrogen men sedan några år gör vi den själva och detta är vårt favoritrecept.

500 g kycklinglårfilé med skinn på

Till såsen behöver du:
3 klyftor vitlök
1 gul lök
50 g smör
Gör en kryddblandning av:
1 påse garam masala (ca 33 gr)
1 tsk spiskummin
2 tsk ingefära, torkad
1 tsk chilipulver, rött
1 msk gurkmeja
400 g tomater, krossade
2,5 dl vispgrädde (40%)
Salt

Hacka och svetta gul lök samt vitlök i 50 g smör 3-4 minuter. Lägg i kryddblandningen och fräs i 3 minuter. Häll i de krossade tomaterna och låt koka upp. Mixa med stavmixer.
Tillsätt vispgrädden och smaka av med salt och socker. Avsluta med en klick smör


Stek kycklingen i smör eller olja på skinnsidan på hög värme tills den fått rejält med färg.
Vänd den sedan om. Sänk temperaturen, eller baka i ugn på 150 grader, tills innertemperaturen är 68-70 grader.Häll såsen i botten och lägg på kycklingen.

Servera gärna med ris till.

Samma dag som köpstoppet infördes hade vi köpt Lakritsrotens speciella mumsmums med dulchechoklad och lakrits som fick bli vår efterrätt.

Vi har lyckats hålla disciplinen och lagat mat från kyl och frys så när lammet igår anlände…

…..fick det plats i frysen.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.