Lammracks med palsternackspuré

Lammracks med palsternackspuré
Om du gillar mört kött är det här receptet för dig! Lammracksen fullkomligt smälter i munnen med härligt örtiga toner och palsternackspurén är som en följsam smekningen i gommen. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. Vi kombinerade med semitorkade tomater som du hittar en separat receptfilm på i vår youtubekanal.

Palsternackspuré
500 g palsternacka
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 klyfta vitlök
Salt & svartpeppar
Skala palsternackorna och skär i centimetertjocka skivor. Finhacka en vitlök och häll alltsammans i en kastrull. Slå på mjölk och grädde så att det täcker. Sjud i 30-40 minuter (så palsternackan blir mjuk). Häll av vätskan (men släng inte). Mixa palsternackan och tillsätt vätskan lite i taget tills det blir en slät puré. Salta och peppra.

Lammracks
2 lammracks (beräkna ca 200 g per person)
Färsk persilja, oregano, timjan, rosmarin
Citronzest från 1 citron
2-3 klyftor vitlök (1 klyfta till stekpannan)
Salt & svartpeppar
Smör & olivolja
Finhacka vitlök och örter till lammet. Skär snitt i fettkappan och smörj in lammet med olivolja. Vänd köttet i örtblandningen. Lägg smör och en klyfta vitlök i den heta stekpannan. Bryn köttet runt om och ös gärna under tiden. När racksen fått fin färg – lägg över i en ugnsform och sätt i en termometer. Sätt ugnen på 150° och baka tills köttet nått en temperatur på 57°. Ta därefter ut dem och lägg i foliepapper för att vila i 15 minuter.

Sås
Färsk persilja, oregano, timjan, rosmarin (det som är kvar från örtblandningen ovan)
1,5 dl torrt vitt vin
0,5 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
Konjak “en skvätt”
Bind ihop en “kvast” av örterna och lägg i samma stekpannan som lammet stekte i. Häll över vinet, lägg i dijonsenap och crème fraîche. Smaksätt med en skvätt konjak. Låt såsen reducera och sila därefter av den.

Semitorkade tomater
20 körsbärstomater
0,5-1 tsk flingsalt
0,5 tsk strösocker
2 kvistar oregano
1 klyfta vitlök
0,75 dl olivolja
Svartpeppar
Mixa oregano med olivolja och vitlök. Halvera tomaterna  och lägg med snittytan upp i en ugnsfast form. Salta, sockra och peppra. Skeda över oljan och kör i ugn på 100° i minst 3 timmar.

Servera lammracksen tillsammans med palsternacksmoset, såsen och tomaterna – Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.