Vildand med blomkålspuré

Vildand med blomkålspuré
När vi för första gången lagar vildand så smörsteker vi vildandsbröstet och kombinerar med blomkålspuré. Vi steker blomkålen så att den får färg, lägger till salladslök, dijonsenap, grädde och crème fraîche som får koka 15 minuter innan mixning. Honungsglaserade rödbetor och smörstekt brysselkål binder ihop alla smaker. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg.

Brysselkål
400-500 g brysselkål
Skär av en liten bit av roten och ta bort det yttersta skalet. Koka under lock i ca 3 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av. Välj att ha dem hela eller halverade. Lägg i varm stekpanna med smör och låt steka tills de fått en fin yta.

Rödbetor
500 g hela rödbetor
1 msk smör
1 msk honung
1 msk citron
2 dragonstjälkar
Salt
Skala och skär rödbetorna i klyftor. Koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och värm på smör, honung, citronsaft, dragonstjälkar samt salt. Häll i rödbetsklyftorna och vänd runt.

Blomkålspuré
1 blomkålshuvud
3 msk creme fraiche
2 dl grädde
3 tunt skivade salladslökar
1 tsk dijonsenap
50 g smör
Salt & peppar
Skär blomkålen och salladslöken i tunna skivor. Bryn smöret och lägg i blomkålen, fräs tills den får lite färg. Häll i salladslöken. Slå därefter på grädden, creme fraiche och senap. Låt koka i ca 15 minuter. Salta och peppra. Mixa till en slät puré.

Såsen
4 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1-2 msk konjak
Salt & peppar
Låt grädden reducera tills hälften återstår. Lägg i kycklingfond och konjak. Låt såsen småsjuda i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

Vildandsbröst
Beräkna ett vildandsbröst per person. Skåra skinnet på bröstet. Salta och peppra. Börja stek med skinnsidan ner i stekpannan. Stek på båda sidor tills en innertemperatur på 62°. Lägg i folie och  låt vila 5 minuter. Servera med blomkålsmos, brysselkål, rödbetor och sås – njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.