Project – ett synnerligen lyckat projekt

Project – ett synnerligen lyckat projekt
Project ligger på Södra vägen 45 i Göteborg och har funnits i drygt fyra år. Ett besök här har stått på vår önskelista i flera år och nu kom vi äntligen till skott. Project drivs av det äkta paret Anna och Cameron Irving och innehar en Bib Gourmand i Guide Michelinguiden.

Vårt besök sker under de stenhårda Covid-restriktioner som råder för restaurangbranschen våren 2021 där alkoholförsäljning endast är tillåten fram till 20.00. Att detta är ett hårt slag för många hårt kämpande restauratörer råder det ingen tvekan om och vi har reserverat bord redan kl. 17.00 för att hinna äta avsmakningsmenyn.

 När vi kliver in genom dörren ska det visa sig att vi är de enda som bokat bord denna kväll. Det ramlar in ett par strögäster till under kvällen och för att överleva har Project startat en Take Away-verksamhet som uppenbarligen går som tåget då Foodora kommer i en jämn ström och hämtar mat under hela kvällen.

Vi får ett varmt välkomnande av Anna som kommer att rå om oss hela kvällen. Det finns två vinpaket att välja emellan och vi väljer det exklusiva eftersom Anna säger att det bara består av hennes favoritviner.

Men vi börjar med ett glas champagne i form av Grongnet Blanc de Blanc som är härligt frisk med flörtiga frukttoner.

Nu början snacksen rulla in och först ut är…

…sotad kronhjortstartar med friterade purjolöksstrimlor på toppen vilket ger härliga smakbrytningar. Vi serveras också en buljong på shiitakesvamp som gör stort intryck på oss med djupa, långa smaker och vi hade gärna tagit en kopp till.

Brödet som kommer in är skuret i en ovanligt tjock skiva och har en mustighet vi sällan upplever i bröd. Enligt uppgift ska det ta hela fem dagar att få till detta bröd och det vispade smöret med brynt smör tar två dagar att framställa. Om en restaurang har en bra brödservering brukar resten av middagen också vara bra är vår erfarenhet och ikväll är inget undantag.

Weingut Kilburg är en helt ny producent för oss som ligger i byn Brauneberg där man uppmäter de högsta temperaturerna i hela Tyskland. Detta är en smaskig, rund och läskande riesling där man bara anar petroliumtonerna och mineralerna sitter i förarsätet. Så gott!

In kommer gravad röding med hummeremulsion, forellrom, ett täcke av rotselleri, satsumaconsummé, verbena och slutligen skopas räkkrisp över rätten. Hela rätten är ett fyrverkeri av olika smaker och texturer och matchningen med vinet är makalöst bra.

Louis Jadot är en gammal bekant och favorit men deras Pouilly-Fuissé på kommunnivå har vi inte provat tidigare. Ren krispig frukt, antydan till smörighet och vinet är jättefint balanserat samt ligger länge i gommen.

Nu är det dags för rostad morot och morotskräm med musselveloute, purjolöksolja gjord på den gröna delen av purjolöken och svart vintertryffel från Italien. Som de två passionerade tryffelälskare vi är får vi inte ihop denna rätt i teorin – morot & tryffel? Men rätten tar oss med storm, de söta morotstonerna i kombination med musseltonerna lirar med tryffeln som ett världsmästarlag och smörigheten i vinet lyfter allt till ännu en nivå. Hatten av från oss!

Vi har tidigare provat Tylers viner på Chardonnay men denna Pinot Noir var något alldeles extra. Flirtig körsbärsfrukt, perfekt integrerade ektoner och lång balanserad eftersmak gjorde det svårt att låta bli glaset. Vi måste fördjupa oss i Tyler framöver.

Torskrygg karamelliserad i gjutjärnspanna med vit soja och honung, på toppen rivs foie gras över och återigen får vi inte ihop rätten i teorin, men vilka smaker. Torsken är helt perfekt behandlad och skivar sig perfekt.  Alla söta toner tillsammans med torsksmaken och den körsbärsjungande pinot noiren bildar en kör av njutning i gommen.

Ännu en ny producent för oss där vi initialt oroar oss för alkoholhalten men den har stannat på 14,5% och vinet har en fin fruktighet, god balans och lång härlig sydfransk eftersmak.

Innanlår på Kronhjort tillsammans med jordärtskockspuré, jordärtsskockspulver med Karljohanssvamp, granolja och enbärssalt är nästa rätt. En superläcker lökbuljong hälls över och kronhjorten fullkomligt smälter i munnen tillsammans med purén. Så här gott kött är det en ren ynnest att få uppleva.

Nästa dryckesservering är japansk i form av Choya Excellent som är sockerrörssprit smaksatt med ume-frukt och fransk brandy. Återigen kommer våra förutfattade meningar (vi har svårt för sprit) på skam – detta är rent ut sagt skitgott!

Den danska osten Gammel Knas är en riktig snackis i vår Mat&Vinkrets men svår att få tag i så vi jublade högt när vi förstod att vi äntligen skulle få smaka på den ikväll.

Gammel Knaskräm i botten, torkad riven ost med konfiterad rödlökspuré och friterad rågtempura. Djupa, långa trollbindande smaker som växlar upp ett snäpp till med Choya:an och vi imponeras av hur smakstrukturen är uppbyggd.

Carl Koch Riesling Beerenauslese 2015 har en underbar sötma men ändå en fin balans genom syran – varför dricker vi inte mer sånt här?

Nu har vi pratat så mycket Gammel Knas med Anna att hon finner det för gott att låta oss prova den helt naturell. Det är den här lyhördheten i servicenivå som skiljer restauranger åt. Osten har gått rakt in i våra hjärtan och vi kommer jaga som galningar efter den framöver.

Karamelliserad äppelpuré, små äppeltärningar, lavendelglass, smuldeg med brynt smör på toppen samt ett flarn med kamomill avslutar avsmakningsmenyn. Flarnet är ett hårt täcke som man knäcker och sedan slevar i sig allt detta goda därunder. Reislingen lyckas bjuda upp till dans tillsammans med alla söta toner från denna komplexa rätt.

Anna Irving

Vi hade höga förväntning på Project och de infriades med råge. Avsmakningsmenyn har inget svagt kort utan är rakt igenom genomtänkt, vällagad, överraskande och framförallt förföriskt god. Det exklusiva vinpaketet är utan tvekan det bästa vi någonsin fått på restaurang och väl värt varje krona. Project rör sig i gränslandet runt de 1-stjärniga krogarna och vår gissning är att det kan bli svårt att övertyga de (enligt oss) ofta konservativa bedömningar som görs av Guide Michelins inspektörer. Med detta sagt hoppas vi verkligen att vi har fel för vi har ätit betydligt sämre mat på 1-stjärniga restauranger än det fyrverkeri Project bjöd på ikväll. Våra varmaste rekommendationer!

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.