Slätvar, tryffel och vitvinssås

Slätvar, tryffel och vitvinssås
Tricket med denna gudomligt goda rätt är att ta sig tiden att göra vitvinssåsen. Den tillsammans med den ugnsbräserade slätvaren och hyvlad tryffel får alla stjärnor att stå rätt i gommen. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube).

Ingredienser
ca 700 g slätvar
En skvätt vitt vin
Några champinjoner
Salt och vitpeppar

Vitvinssås
50 g smör
1 gul lök
1 morot
Några skogschampinjoner
Persiljestjälkar
1 kvist timjan
5 dl fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
Smaka av med cayennepeppar
Citron, några droppar

Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka lök samt morot, skär champinjonerna i skivor. Smält smöret och lägg i grönsakerna. Fräs några minuter tillsammans med persiljestjälkar och timjan utan att det tar färg. Häll därefter på fiskbuljonen och det vita vinet, låt reducera till hälften återstår. Slå på grädden börja reducera ner igen tills 4-5 dl återstår. Smaksätt eventuellt med lite mer vin och cayennepeppar. Sila av.

Lägg fisken i en smörad ugnsfast form, salta och peppra. Häll på en skvätt vin och lägg lite skivade champinjoner över. Sätt in i ugn på 200° ca 10 minuter, tills köttet är vitt och fast.

Vi serverade med spritsat potatismos smaksatt med riven tryffel.

Lägg upp fisken, spritsa på moset – häll såsen på fisken och hyvla tryffel över – njut!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.