Gourmetpotatis
Först låter vi potatisen gå en stund i ugnen innan de snittas och smörsteks i pannan tills de fått en fin gyllenbrun färg. Sedan toppar vi dem med Fourme d’Ambertost och gratinerar dem i ugnen till vår version av Gourmetpotatis.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)
Ingredienser
Små fina potatisar
Salt (vi använde tryffelsalt från El Gran Botánico)
Olivolja (vi använde Nobleza Del Sur Eco Day från Itigo)
Smör till stekning
Fourme d’Ambertost
Bladpersilja
Lägg ”små fina potatisar” i en ugnsform, häll över en god olivolja och salta. Sätt in formen i ugnen på 200° i ca 25 minuter. Ta ut potatisen och låt den svalna något. Dela sedan på hälften och lägg i en medelvarm stekpanna med snittytan nedåt. Låt steka tills de blir gyllenbruna och vänd därefter så snittytan kommer uppåt. Smula Fourme d’Ambert över i önskad mängd och sätt därefter in hela stekpannan i ugn på 225°. Låt stå i ca 5 minuter eller tills osten smält. Klipp över bladpersilja innan servering.
En snabbare variant av detta recept är att använda färskpotatis som får koka 5 minuter innan den delas och steks på.
Gourmetpotatisen är en rätt i sig självt men kan kombineras med det mesta i köttväg som t ex här tillsammans med lammkotlett. Njut!
Gott tillagad potatis är en läckerhet, trots sin enkelhet.