Råstekt vit och grön sparris med brynt hollandaise

 

Det säkraste vårtecknet för oss är när den tyska vita sparrisen anländer. Den kan se helt gigantisk ut när den ligger i grönsaksdisken och man kan lätt tro att det är svårt att laga till dem men så är inte fallet.

Vi brukar inleda sparrissäsongen med denna råstekta variant av både vit och grön sparris. De vita tar några minuter längre på sig för att bli klara men på bara 8 minuter är båda varianterna klara med lätt tuggmotstånd kvar i mitten. Hollandaisesåsen på brynt smör tillsammans med pinjenötter ger en angenäm nötighet och räkorna bidrar med god sälta.

Se när vi tillagar hela rätten i vår film längst ner i detta inlägg.

Vi har beräknat det här receptet till fyra personer:
8 vita sparrisar
8 gröna sparrisar (eller en bunt)
Olivolja
Salt och svartpeppar
Pinjenötter till garnering
Räkor ca 500 g (med skal)
Parmesanost
Broccoliskott eller salladsskott

Hollandaise
200 gram smör som bryns
4 äggulor
3 msk vatten (alt 3 msk vitt vin)
1 msk pressad citron
Salt och svartpeppar
Cayennepeppar

Skär av ca 2 cm av den nedre delen av den vita sparrisen. Skala med en potatisskalare med början just under knoppen. Om den inte används omedelbart kan den läggas i kallt vatten med lite citronsaft i.

Bryt av den nedre delen av den gröna sparrisens stam där den knäcks naturligt (2-3 cm). Den gröna sparrisen behöver oftast inte skalas.

Häll olja i en stekpanna som värms upp till medelvärme och lägg i den vita sparrisen. Låt steka ca 3 minuter innan den gröna sparrisen läggs i. Stek totalt ca 8 minuter.

Bryn smöret till såsen (det ska få färg och dofta en aning nötigt), låt svalna lite. Vispa upp äggulor och vatten/vin över ett vattenbad. Tänk på att inte ha för mycket vatten då det lätt kan bli äggröra istället. När det börjar tjockna tillsätts smöret i en jämn stråle under vispning. Smaksätt med citron, salt, peppar och cayennepeppar.

Om såsen skulle skära sig kan du enkelt börja om med en kall kastrull och en äggula. Häll därefter ner den skurna såsen sakta i den nya kastrullen med äggulan och vispa kraftigt.

Skala räkorna och rosta pinjenötterna snabbt i en het panna. Ta inte ögonen från pannan då kommer nötterna med all säkerhet att brännas. Häll upp och låt svalna.

Tips: Om du köper vit sparris och inte ska använda den samma dag kan den lindas in i en våt handduk och läggas i en plastpåse i kylskåp.

Montera på en tallrik och börja med den vita sparrisen, lägg därefter på den gröna. Häll på lite räkor samt hollandaisesåsen, lite rostade pinjenötter, riven parmesanost, garnera med broccoliskott eller något annat grönt. Njut!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.