Pivo

Pivo

Längst upp på Arkivgatan i Göteborg, bara ett stenkast från Avenyn och lite gömd bakom en mur ligger restaurang Pivo. Väl inkommen genom muren möts man av en stor uteservering som erbjuder en lugn oas för en drink eller middag mitt inne i stan. Vid vårt besök är det dock lite för kyligt så vi tar plats inne i matsalen och får en riddarrustning till bordsgranne.

Pivo har för oss en tydlig Gasto-Pub känsla med avslappnad finess som kännemärke. Vi blir varmt välkomnade och dyker vår vana trogen direkt ner i vinlistan. Den är i kortaste laget för vår smak men vi hittar Mauro Sebastes Parigi Nebbiolo d’Alba 2019 som omedelbart beställs in. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Alba och Diano d´Alba och jäser på ståltankar innan det lagras på 400-liters franska ekfat. Vinet har bra bett i både syror och tanniner och ska visa sig funka fint till den kommande maten.

Pivo ägs av Attila Tams och Patrik Lucic som också driver högklassiga restaurang Meet på Geijersgatan tillsammans och det är bara några hundra meter mellan restaurangerna.

På Pivo serveras endast vilt i olika former. Attila är en passionerad jägare och av och till finns vilt som han fällt själv på menyn. Pivo är ett välkommet inslag i Göteborgs restaurangutbud enligt oss. Vi är fyra stycken i sällskap denna kväll och alla väljer samma rätter under kvällen.

Hjorttartar med lingonrussin, picklad silverlök, scharlottenlök, gräslök, rökt emulsion och potatistrassel

Vi inleder med hjorttartaren som är ljuvligt mör, olika lökar samt potatistrassel skapar texturer och den rökta emulsionen blir kronan på verket. Vackert komponerad rätt som vi hoppas få äta igen.

Tempot mellan rätterna är alldeles lagom och nu är det dags för:

Kronhjortsfilé med rostad blomkålspuré, glaserad knippmorot, rödvinssås och havtorn

Kronhjortsfilén är helt perfekt stekt, mör, distinkt i smaken och rödvinssåsen fångar fint upp grundsmakerna i hjorten. Blomkålspurén är smått sensationellt god och det är endast havtornet som inte faller alla i smaken runt bordet.

En bra ostservering anstår en restaurang med ambitioner och här är Pivo inget undantag. En bricka med tre olika ostar erbjuds och blir en riktig ögonöppnare för oss.

Två av ostarna kommer från Påverås gårdsmejeri och fullkomligt osar av kvalité. Båda ostarna är gjorda på opastöriserad komjölk från Fleckviehkor vars mjölk har en unik sammansättning av fettsyror och omega-3, samt ett protein särskilt lämplig för osttillverkning. Tredje osten kommer från Almnäs Wrångebäck och tillverkas efter samma recept sedan 1880-talet.

Påverås blå är som namnet antyder en blåmögelost med en elegant krämig struktur som ligger kvar i gommen en bra stund.

Påverås Brisa är en vitmögelost i Camembert-stil med fin gräddighet och lite svamptoner i väldigt elegant stil.

Wrångebäck hårdost är lätt syrlig i smaken med komplexa toner, ja rent av umami som känns beroendeframkallande.

Alla fyra i sällskapet ”går i gång” på dessa ostar så en ny omgång beställs in och kommer med en diskret påminnelse om att tiden för vårt bord håller på att löpa ut. Detta legitimerar en relativt snabb förtäring av sista brickan där ”först till kvarn” gäller.

Sammanfattningsvis serverar Pivo god, vällagad och väl smakbalanserade rätter. Prisbilden är snudd på fyndstämplad, servicen avslappnad och korrekt och inte minst väl tajmad. Väl värt ett besök!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.