Älgwallenbergare

Älgwallenbergare
Genom att göra wallenbergare på älgfärs fick vi fram en fin viltsmak men med den klassiska saftigheten i behåll. Potatis- och jordärtskocksmoset stabiliserade rätten och ärtor, bacon samt shiitake fick den att dansa.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Älgwallenbergare med potatis & jordärtskocksmos, svamp, gröna ärtor och lingon

Ingredienser

Wallenbergare
500 g älgköttfärs
4 äggulor
4 dl vispgrädde
Salt & peppar
Pankoströbröd
Smör till stekning
Kyl ingredienserna väl, lägg färsen i en mixer, krydda med salt och peppar samt äggulor. Mixa ihop och tillsätt grädden, antingen i mixern eller under omrörning med sked. Låt färsen vila i kylskåp. Gör biffarna (skölj händerna i kallt vatten så går det lättare). Vänd dem i pankoströbröd och stek i smör ca 4 minuter på varje sida. Fräs ur pannan med en klick smör och häll över biffarna.

Potatis & jordärtskocksmos
1 kg mandelpotatis
300 g jordärtskockor
2 dl vispgrädde
100 g smör
Salt & peppar
Skala potatisen och jordärtskockorna. Koka i olika kastruller eftersom de har olika koktid. När de är mjuka lägg dem i samma kastrull och mosa. Smält smöret och häll i grädden, låt allt bli varmt innan det hälls i moset. Mosa ihop till ett slätt och mjukt mos.

Ärtor med bacon
Koka upp vatten i en kastrull, häll i ett paket små gröna ärtor. Stäng av värmen och låt stå en minut. Häll därefter av vattnet. Skiva ett paket bacon i smala strimlor, stek ihop med 1 charlottenlök. Blanda ihop med ärtorna.

Vi serverade älgwallenbergarna tillsammans med lite stekt shiitakesvamp och rårörda lingon. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.