Kyckling med sherrygrädde

Kyckling med sherrygrädde (6-8 pers)
Genom att reducera grädde tillsammans med sherryvinäger får vi fram en ljuvlig smak som lirar fint med rökigt bacon och en fänkålsdoftande salsiccia. Möra kycklinglårfiléer får sedan gå klart i ugnen tillsammans med alla dessa smaker. Vi serverar med svart ris & ugnstorkade tomater.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
1 kg kycklinglårfilé
1 purjolök
500 g champinjoner (eller mer)
1 pkt bacon
1 pkt färsk salsiccia (vi köpte från Gårdssällskapet)
1 liter grädde
1 msk sherryvinäger
Smör samt olja till stekning
Cocktailtomater
2 vitlöksklyftor
Oregano
Olivolja (vi använde Nobleza Del Sur, Day EKO från ITIGO)
Svart ris (Saltå Kvarn)
1 kycklingbuljong
Salt & peppar

Kycklingen
Skär upp purjolöken och skölj bort allt eventuellt grus, skär den sedan i strimlor och stek i smör utan att den får färg.

Strimla baconet och stek det så det får lite färg. Klyfta champinjonerna och stek i samma panna.

Skåra salsicciakorven och dra av skinnet, skär eller dra den i mindre bitar och stek i en het stekpanna (gärna i samma panna som baconet stekte i) så den blir lite krispig.

Häll 1 liter grädde i en vid kastrull, tillsätt 1 msk sherryvinäger och låt reducera tills ca 6-7 dl är kvar och grädden ha blivit lite tjock i konsistensen.

Lägg purjolöken i botten på en smord ugnssäker form, häll därefter på bacon, salsiccia och svamp. Putsa kycklinglårfiléerna och placera ut dem ovanpå. Häll på den reducerade grädden.

Grädda i ugn på 225° i ca 25 minuter. (Innertemperatur på kycklingen ska vara 72°)

Svart ris
Koka upp 8 dl vatten, lägg i en kycklingbuljong och häll i 4 dl ris. Låt koka enligt anvisningarna på paketet. Salta först i slutet av kokningen. Häll av vattnet om det inte har kokat in helt.

Ugnsbakade tomater
Skär upp cocktailtomater i klyftor, häll lite olja i en ugnssäker form och lägg i tomaterna. Salta och peppra. Riv lite vitlök över och krydda med oregano, häll över olivolja och sätt in i ugn på 125° i ca en timme och en kvart.

Servering
Lägg upp riset på en tallrik, placera ut en kycklinglårfile och lägg korv, champinjoner och bacon lite runt om. Häll på lite mer sås och placera ut tomaterna. Njut!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.