Vit sparris med brynt smörhollandaise

Vit sparris med brynt smörhollandaise
Det bästa och inte minst godaste vårtecknet för oss är när den tyska vita sparrisen dyker upp. Här kombinerad med halstrade pilgrimsmusslor, nötig hollandaise och ugnsbakad parmaskinka.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser

2 sparrisar per person. Skär av ca 2 cm i botten och skala från knoppen och ner med potatisskalare noga så det yttersta är bortskalat. Lägg i en stekpanna med smör och stek i ca 5-6 minuter så att den är mjuk men har lite tuggmotstånd i mitten. OBS! Om sparrisen inte används med en gång kan den ligga i kylskåp inlindad i en vattendränkt urvriden handduk. Håller sig då i några dagar.

Hollandaisesås
200 g smör
4 äggulor
3 msk torrt vitt vin
1 tsk citron
Cayennepeppar
Smält smöret och bryn det genom att låta det stå kvar över värmen tills det blir lite brunt. Låt svalna av. Ta fram äggen i god tid och låt dem bli rumsvarma. Häll i 3 msk vitt vin i en kastrull (även det rumsvarmt). Häll i 4 äggulor och värm över vattenbad. Rör hela tiden. När det börjar bli lite krämigt ta såsen från värmen och ställ bunken på en fuktig trasa så den står till när man vispar, häll smöret i en tunn stråle under vispning. Smaka av med citron, salt & peppar samt cayennepeppar.

Parmaskinka i tunna skivor 
Lägg skivorna på bakplåtspapper, torka i ugn på 200° i 10 minuter. Låt kallna och strössla över den färdiga rätten.

Pilgrimsmusslor (1 per person)
Lägg i en medelvarm stekpanna med lite olja, tillsätt smör och stek 1-2 minuter på varje sida. Dela varje mussla på tvären i två-tre skivor.

Montera med sparrisen i botten, lägg på hollandaisesåsen och därefter pilgrimsmusslan. Strössla parmaskinka över – njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.