Kräftlinguine

Kräftlinguine
Att koka en sås på skalen från färska kokta havskräftor ger den här rätten ett djup som lirar fint med krämig linguine. Skållade tomater, purjolök och stjälkselleri ger spännande texturer och smaker samt en lyxig känsla.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
1 msk olivolja
1 kg kokta havskräftor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 stjälkselleri (alt vanlig selleri) + 2 stjälkselleri till servering
1 tsk fänkålsfrön
2 stjärnanis
10 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
6-7 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong (antingen från 1 tärning eller färdigköpt)
3 dl grädde
1 tsk maizena
1 msk konjak
1 tsk madeira
0,5 krm cayennepeppar
2 tomater
10 sockerärtor
1 pkt linguine

Skala kräftorna och spara stjärtarna i kylen. Glöm inte ta bort tarmen. Tärna lök, vitlök, morötter och stjälkselleri fint. Häll oljan i en stor gryta och låt grönsakerna fräsa i några minuter. Blanda ner tomatpuré och kryddor och fortsätt fräsa under omrörning ytterligare en stund. Häll i kräftskalen samt vin och fiskbuljong. Sjud i ca 20 minuter. Sila av och tillsätt grädden. Låt koka ca 10 minuter. Rör om då och då. Om såsen är för lös kan man tillsätta lite maizena. Smaksätt med konjak, madeira och cayennepeppar.

Koka upp vatten i en stor kastrull, skär ett kryss i tomaterna och lägg i kokande vatten ca 1 minut så skalet lossar. Skala tomaterna, kärna ur och tärna köttet fint.

Skölj purjolök och stjälkselleri till upplägget. Strimla purjon fint på längden och skär den i 3 cm längder. Finskiva selleristjälkarna. Häll olja i en het stekpanna och vänd snabbt ner purjolök och selleri.

Smält smör i en stekpanna och skär sockerärtor fint på längden. Stek snabbt i smör ca 1 minut.

Koka linguine enligt anvisningar på paketet. Spara lite pastavatten om det behöver spädas. Lägg över pastan i stekpannan med purjo och selleri. Blanda runt. Häll i de tärnade tomaterna, kräftstjärtarna samt såsen och garnera med de strimlade, stekta sockerärtorna. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.