Kycklingfrikassé
Tid är pengar lyder ordspråket – men att ge sig själv tid i köket ger också ett djup i smaker som snabba rätter sällan kommer i närheten av. Att ta sig tiden att koka en hel kyckling i en timme och sedan låta spadet reducera till en tredjedel skickade i alla fall ut oss i omloppsbanan.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)
Ingredienser
1 rå kyckling ca 1-1,5 kg
1 gul lök
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
2 tärningar kycklingbuljong
2 hg champinjoner
8-12 smålökar
1/2 tsk timjan
2,5 dl vitt vin
2 dl grädde
2 msk smör till såsen samt smör till övrig stekning
2 strukna msk vetemjöl
1/2 citron
Cayennepeppar
Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så det knappt täcker. Koka upp och skumma väl. Skala lök och morot, skölj sellerin. Lägg grönsakerna i grytan tillsammans med 1 lagerblad, vitpepparkorn samt två kycklingbuljongtärningar. Lägg på lock och låt sjuda ca 50 minuter. Pröva genom att försiktigt känna om låret lossar från kroppen. Ta upp kycklingen och håll varm under folie.
Sila buljongen och låt koka våldsamt utan lock till ca 3 dl återstår.
Skala löken och lägg i en liten kastrull. Slå på 1 dl vitt vin, 1/2 tsk timjan och 1 lagerblad samt lite salt. Låt sjuda sakta under lock tills löken är mjuk.
Tvätta champinjonerna om det behövs, fräs i smör i en kastrull under lock. Ha svag värme.
När buljongen kokat ihop smält 2 msk smör, rör ner 2 strukna msk vetemjöl och späd med buljongen lite i taget. Smaksätt med 1,5 dl vitt vin. Vispa hela tiden. Slå till sist på 2 dl grädde och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Smaksätt med salt, saften av 1/2 citron och cayennepeppar.
Vi valde att servera tillsammans med ris, råstekt broccoli och picklade rädisor – njut!