Torsk med betor & brynt hollandaise
Smörstekt torskrygg med hollandaise på brynt smör, ugnsrostade gul- och rödbetor, potatis samt jordärtskockor. Massor av smak, olika texturer och smörkolatonerna i hollandaisen binder ihop och lyfter hela rätten. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)
Ingredienser
Torsken
600 g torskrygg
Salt & peppar
Smör till stekning
Krydda torsken med flingsalt och svartpeppar. Bryn smöret i en het stekpanna. Stek torskryggen gyllene på båda sidor. Börja med den skinnfria sidan ner. Dra sedan bort stekpannan från plattan och låt steka sakta till en innertemperatur på 50-52 grader.
Hollandaisesås
200 g smör
4 äggulor
3 msk torrt vitt vin
1 msk citron
Cayennepeppar
Smält smöret i kastrull tills det antagit en lätt gyllenbrun färg och får en nötig väldoft som påminner om smörkola. Låt det svalna till rumstemperatur.
Blanda äggulor och vin i en kastrull som du ställer i ett vattenbad. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden. Ta kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med citron och cayennepeppar.
Potatis, jordärtskockor & betor
3 mindre rödbetor
3 mindre gulbetor
4 amandinpotatisar
8 jordärtskockor
Rapsolja
Skala röd- och gulbetorna och skär i klyftor. Lägg i en ugnsfast form med rapsolja. Salta ganska rejält och blanda runt. Rödbetorna färgar ganska mycket så därför använde vi två formar. Lägg hela Amandinpotatis samt borstade jordärtskockor i en liknande form med rapsolja. Sätt in bägge formarna i ugnen på 225° i 25 minuter. Sänk sedan temperaturen till 150° och låt stå ytterligare 30 minuter. Dela jordärtskockorna och potatisarna på hälften och ge dem en stekyta i en het panna med smör. Har betorna kallnat kan även de värmas på. Servera torsken med brynt hollandaise, potatis, jordärtskockor och betor. Njut!