Kyckling Piment d’Espelette
Vi blandar rumsvarmt smör med kryddan Piment d’Espelette och trycker sedan in blandningen under kycklingens skinn innan den ugnsgräddas på en botten av kycklingbuljong. Serveras med ris och en sås på buljongen, creme fraiche och vitt vin.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)
Ingredienser
2-3 dl kycklingbuljong (recept på vår finns på youtube)
1 hel rå urbenad kyckling
100 g smör
1 msk Piment d’Espelette (eller annat chilipulver)
1 citron
Salt, peppar, cayennepeppar
2 dl creme fraiche (1 burk)
0,5 dl torrt vitt vin
1 msk maizena
Ris
Salladslök
Häll ca 1-2 dl kycklingbuljong i botten på en ugnsfast form. Lägg på kycklingen. Blanda 100 g smör med 1 msk Piment d’Espelette (eller annat chilipulver) samt några droppar citron. Tryck in smöret försiktigt under kycklingens skinn. Salta och peppra. Lägg över foliepapper och sätt in i ugnen på 125°. Ta bort folien efter 30 minuter och höj värmen till 200°. Ös under tiden. Ta ut kycklingen när den nått 72°. Låt vila ca 10 minuter.
Koka ris och gör under tiden såsen.
Häll ca 1 dl kycklingbuljong i en kastrull. Sila av stekskyn från kycklingen. Blanda tillsammans med 1 burk creme fraiche och låt koka ihop. Häll i en skvätt torrt vitt vin, lite citronsaft samt 1 msk maizena utrört i lite vatten för att få såsen att tjockna. Krydda med cayennepeppar.
Skär upp kycklingen och servera tillsammans med ris, 1 citronskiva samt klippt salladslök. Njut!!!