Torsk, tryffel & beurre blanc

Torsk, tryffel & beurre blanc

Vi rimmar torskryggen och tillagar den långsamt i ugnen. Slår en ljuvligt smörig beurre blanc och serverar med confiterad potatis som fått tid på sig att bli både mjuk och krispig på samma gång. Slutligen river vi färsk italiensk sommartryffel över fisk & sås.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
Torskrygg ca 600 g (räkna ca 125 g per person)
500 g delikatesspotatis
1 flaska rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
Smör både till torsken och till stekning av potatisen
150 g smör till såsen (rumsvarmt och skuret i mindre tärningar)
1 dl torrt vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
7-8 vitpepparkorn (hela)
0,5 dl grädde
Färsk timjan
Grön sparris eller broccolini
Färsk tryffel (vi köper alltid vår tryffel av https://www.italienskmatochtryffel.se)

Confiterad potatis
Skölj och pricka potatisen och lägg i en liten ugnsfast form eller kastrull. Häll över rapsolja så det täcker. Tillsätt vitlöken. Sätt in i ugn på 130° i ca 2 timmar. Häll av och spara oljan. Strax innan maten är klar stek potatisen gyllene i lite olivolja och smör.

Torsk
Sänk ugnen till 125°, salta fisken på bägge sidor och låt dra i 10-15 minuter. Lägg fisken i en ugnsfast form och hyvla 2 skivor smör till varje fiskbit. Toppa med färsk timjan. Tillaga tills fisken har en innetemperatur på 46°.

Beurre blanc
Finhacka 1 charlottenlök, lägg i en kastrull och tillsätt 1 dl vitt vin samt 1 msk vitvinsvinäger. Lägg i de hela vitpepparkornen och reducera till hälften. Sila bort lök och pepparkorn. Sänk värmen och klicka i det rumsvarma tärnade smöret gradvis under vispning. Tillsätt 0,5 dl grädde och smaka av med salt.

Lägg upp några potatisar, en bit torskrygg, häll på beurre Blanc och riv rikligt med tryffel över fisken. Servera gärna med råstekt grön sparris eller broccolini.

Till denna rätt serverade vi Sandhi Central Coast Chardonnay i årgång 2020. Detta amerikanska vin är gjort i en fransk stil med distriktet Bourgogne som inspiration. Vinet fullkomligt sjuder av gula toner som äpplen, grillade citroner, smör i både färsk och brynt variant. Dessa toner och vinets fina balans gjorde att det fångade upp alla aromer i rätten och 1 + 1 blev 3. Varunummer 94598, pris 245:-

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.