Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla
Jordärtskockor kan man använda till mycket t ex i gratänger, men faktum är att i en krämig soppa blir de ännu lyxigare och med mycket karaktär. Slänger vi in en halstrad pilgrimsmussla så är helgmiddagen räddad. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg.
Ingredienser
500 g jordärtskockor
2 potatisar
1 finhackad charlottenlök
1 msk smör
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
Timjanskvistar till garnering
Skala jordärtskockor och potatis, dela dem i lite mindre bitar så går tillagningen fortare. Finhacka charlottenlök och fräs i smör. Häll jordärtskockorna och potatisen i kastrullen. Tillsätt vinet och låt koka ca 1 minut, häll därefter i vatten och buljong, rör om och koka i ca 15 minuter. Mixa till en slät soppa, rör i grädden och värm. Krydda med salt och svartpeppar. (Under förberedelsetiden kan man låta kronärtskockorna ligga i kallt vatten med lite citron för att de inte ska bli missfärgade.)
Stek 1 pilgrimsmussla per person (stek max 1 minut per sida) och lägg upp i mitten av en sopptallrik. Häll soppan runt om och garnera med färsk timjan. Servera gärna med nybakat bröd. Njut!