Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla

Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla
Jordärtskockor kan man använda till mycket t ex i gratänger, men faktum är att i en krämig soppa blir de ännu lyxigare och med mycket karaktär. Slänger vi in en halstrad pilgrimsmussla så är helgmiddagen räddad. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg.

Ingredienser
500 g jordärtskockor
2 potatisar
1 finhackad charlottenlök
1 msk smör
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
Timjanskvistar till garnering

Skala jordärtskockor och potatis, dela dem i lite mindre bitar så går tillagningen fortare. Finhacka charlottenlök och fräs i smör. Häll jordärtskockorna och potatisen i kastrullen. Tillsätt vinet och låt koka ca 1 minut, häll därefter i vatten och buljong, rör om och koka i ca 15 minuter. Mixa till en slät soppa, rör i grädden och värm. Krydda med salt och svartpeppar. (Under förberedelsetiden kan man låta kronärtskockorna ligga i kallt vatten med lite citron för att de inte ska bli missfärgade.)

Stek 1 pilgrimsmussla per person (stek max 1 minut per sida) och lägg upp i mitten av en sopptallrik. Häll soppan runt om och garnera med färsk timjan. Servera gärna med nybakat bröd. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.