Torsk Bourguignon

Torsk Bourguignon
Genom att låta den relativt neutrala torsken få sällskap av en mustig bourguignonsås och ett rejält uppsmörat potatismos uppstår goda smakbrytningar. Rökighet möter hav med smöret som förkläde.
I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube).

Ingredienser
Torsk ca 150 g per person
2 tsk strösocker
1,5 msk salt
5 dl vatten
Låt torsken rimma i strösocker, salt och vatten ca 20 minuter. Ta upp bitarna, torka av och lägg i ugnssäker form, använd gärna termometer. Sätt in i ugnen på 125° ca 20 minuter. Tiden beror på tjockleken men den är klar när fisken når en innertemperatur på 48-50 grader.

Bourguignonsås
200 g rökt sidfläsk i skivor
2 msk smör
250 g skogschampinjoner
250 g shiitakesvamp
2 msk kalvfond
1 rödlök
1 msk balsamvinäger
3 dl rött vin
Salt och nymalen svartpeppar
Färsk timjan
Börja med att steka fläsket i mindre bitar. Låt det bli knaprigt. Skär champinjonerna i kvartar och riv shiitakesvampen i mindre bitar. Blanda i svampen med fläsket. Skär en rödlök i tunna skivor och lägg i. Stek under omrörning tills allt fått en fin färg. Tillsätt balsamvinäger, kalvfond och rött vin. Låt koka ihop. Krydda med salt och svartpeppar.

Potatismos (video finns på winomaten youtube)
1 kg mjölig potatis
100 g smör
ca 3 dl mjölk
Salt och peppar
Koka ca 1 kg mjölig potatis, när den är mjuk pressas den i en potatispress och om möjligt ytterligare en gång i en finmaskig kökssil för att det ska bli helt klumpfritt. Smält smör och blanda i, salta samt peppra. Häll i mjölk och värm upp.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.