Lammfärsgratäng med curry & vin

Lammfärsgratäng med curry & vin
Lammfärs av hög kvalité är otroligt smakrikt i sig självt och här förstärker vi detta ytterligare med curry, chili och vitt vin. Färsen varvas sedan med slantad rå potatis i en gratängform och dränks sedan med mer vitt vin och grädde innan allt gifter sig under en timme i ugnen. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser

500 g lammfärs
1 gul lök
1 vitlök (pressad)
1 msk vetemjöl
1,5 tsk curry
1 chili (halva till färsen & halva till garnering)
1 förpackning (390 g) passerade/krossade tomater
1/2 dl chilisås
1 kg fast potatis
3 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
2 dl riven god lagrad ost
2 msk olivolja till stekning
1 msk smör till formen
Salt & svartpeppar
1 msk torkad oregano
Färsk krasse
Ev rotfruktschips till garnering

Sätt ugnen på 175°. Häll olivolja i en stekpanna. Tärna löken och pressa vitlöken. Låt steka några minuter. Häll därefter i lammfärsen, tillsätt mjölet och fortsätt steka tills färsen är genomstekt. Salta & peppra samt tillsätt curry och oregano. Häll i tomatpuré och chilisås samt 1 dl vin. Skala potatisen (om det behövs) och skiva tunt på mandolin. Smörj en ugnsfast form och lägg i ett lager potatis. Lägg därefter på ett lager lammfärs och därefter ytterligare ett lager potatis. Sluta med att hälla över resterande lammfärs. Dränk den därefter i 1 dl vitt vin och 3 dl grädde. Sätt in i ugnen i ca 1 timme.

Ta ut och fördela över den rivna osten. Vi hade Havgus från Arla Unika som vi använde. Det går utmärkt att också använda Gruyére, Västerbottensost eller liknande karaktärsfull ost. Låt den därefter gå ytterligare ca 15 minuter i ugnen. Stek under tiden fint skivad chili till garnering. Servera och garnera även med färsk krasse och några rotfruktschips. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.