Risotto med brysselkål

Risotto med brysselkål
När det krämiga risottoriset möter den naturliga bitterheten i smörstekt brysselkål uppstår magi för oss. Den ugnsrostade Serranoskinkan, rikliga mängder med Parmigiano-Reggiano och slutligen olivolja ringlad över rätten fullbordade smakupplevelsen.

I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
3-4 skivor serranoskinka
500 g brysselkål (hälften strimlade, hälften skurna i fyra delar)
300 g risottoris (vi använde Arborioris från Saltå Kvarn)
2 tsk färsk timjan
2-3 små charlottenlökar
2 vitlöksklyftor, tunt skuren
1 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong (Salsus Norway – köpt på Werners Gourmetservice)
Rikligt med riven parmesan
Rapsolja
Olivolja (Nobleza Del Sur, köpt från Itigo) samt rostade pinjenötter till garnering
Smör till stekning
Salt och färskmalen svartpeppar

Börja med att värma ugnen till 200°. Lägg skivor av serranoskinka på bakplåtspapper som sedan läggs på ugnsgaller. Rosta i ugnen ca 10 minuter. Ta ut skinkan och låt den kallna.

Rosta pinjenötter i en gjutjärnspanna på låg värme. Skaka pannan under stekningen. Häll upp i en skål och låt kallna.

Värm en tjockbottnad kastrull med ca 2 msk rapsolja. Finhacka och bryn charlottenlöken tills den mjuknat och blivit lätt karamelliserad. Tillsätt vitlök, timjan och den strimlade brysselkålen. Bryn ytterligare ett par minuter. Häll i riset och tillsätt 1 dl vin samt hälften av buljongen. Koka på medelhög värme och rör hela tiden. Tillsätt mer buljong allt eftersom den kokar in i riset. Total koktid är ca 20-25 minuter.

Stek under tiden brysselkål i en het stekpanna med lite smör tills den fått en gyllenbrun färg.

Blanda ner parmesan i risotton och hälften av den stekta brysselkålen. Garnera med resten av brysselkålen och lite parmesan. Strössla över serranoskinka och pinjenötter samt ett par stänk olivolja. NJUT!!!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.