Kummel & hummer

Kummel & hummer
Vi kokar en hummerfond på skal, rotsaker & vitt vin som reduceras kraftigt innan vi gräddar upp den och smaksätter med konjak & madeira till en ljuvlig sås. Kummeln smörsteks gyllenbrun och serveras med hummerkött, kokt potatis och generösa mängder sås. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Ingredienser
150 g kummel per person
Mjöl till panering av fisken
Smör till stekning
Små delikatesspotatisar
Salt & peppar
Dill

Ingredienser till hummerfonden
1 hummer (färsk eller fryst, om fryst låt tina i kylskåp enl anvisning på förpackningen)
1 förpackning soppgrönsaker eller
2 morötter
1/4 rotselleri
1/2 palsternacka
1/2 purjolök
1 gul lök
2-3 stjärnanis
10-15 fänkålsfrön
10 vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1/2 flaska vitt vin
2 dl fiskbuljong
2 cl konjak
1 cl madeira

Tärna alla grönsaker i små bitar. Ta vara på skalen från humrarna, lägg köttet i kylskåp tills vidare. Krossa hummerskalen (så gott det går). Häll lite olja i botten på en stor kastrull, häll därefter på hummerskalen och låt rosta ett par minuter. Lägg i 1 msk tomatpuré samt alla finhackade grönsaker . Låt allt steka i 2-3 minuter innan fiskbuljong, vin och kryddor hälls över. Skumma efter uppkokning. Låt allt sjuda i 20 minuter utan lock. Sila av skal och grönsaker. Smaka av fonden och låt reducera kraftigt. Om all fond inte används går den utmärkt att frysa.

Tillagning
Vänd kummeln i mjöl, salta och peppra, värm upp en stekpanna till medelvärme och stek fisken 1-2 minuter per sida tills den har en innertemperatur på 45°.

Koka potatisen med dill.

Ta hummerfonden och tillsätt konjak och madeira samt grädden. Låt koka ihop i ca 5 minuter. Lägg upp potatisen samt kummeln, garnera med en bit hummer (gärna en hummerklo), häll över såsen och klipp lite gräslök över. NJUT!!!

Till denna rätt med dess klassiska djupa smaker av hav väljer vi en vit Bourgogne. Clotilde Davenne är verksam i byn Prehy i Chablis. Denna Bourgogne Blanc är dock gjort på druvor från vingårdar alldeles utanför appellationen Chablis. Toner av gula äpplen, ananas, mandel, smör samt grillad citron. Vinet är stramt hållet i ursprungstypisk stil men ändå med generösa fruktaromer som mötte den smakrika såsen i Kummel & Hummer på ett lysande sätt.
Varunummer 5562, pris 145:-

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.