Hängmörad biff, skocka & choronsås

Hängmörad biff, skocka & choronsås
Biffar från 8-åriga värmländska mjölkkor som hängmörat på ben i 7 veckor kunde vi inte motstå. Vi stekte dem i het panna 1,5 minut per sida och lät sedan biffarna vila.
Jordärtskockorna skrubbades och delades på hälften innan de fick gå länge i ugnen tills konsistensen blir både mjuk och ljuvligt seg på samma gång. Sedan slår vi en choronsås, råsteker broccolini och serverar. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg. (Alla våra recept finns även på winomaten YouTube)

Hängmörad biff
Salta och peppra samt stek i het panna ca 1,5 minuter per sida. Låt vila ca 5 minuter.

Broccolini
Lägg broccolinin i stekfettet från köttet i den heta stekpannan och låt fräsa ca 2-3 minuter

Jordärtskockor
Sätt ugnen på 180°. Rengör 500g jordärtskockor ordentligt men låt skalet vara kvar. Smält smör och lite olja i en stekpanna. Dela skockorna på hälften och lägg dem med snittytan nedåt i stekpannan. In med hela pannan i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och vänd samt salta och peppra. Ställ in skockorna ytterligare 30 minuter.

Bearnaisereduktion
2 finhackade charlottenlökar, 1 kruka dragon – stjälkar, 1 kruka persilja – stjälkar, 7 vitpepparkorn, 2 dl vitvinsvinäger
Koka lök, dragon, persilja och vitpeppar med vinäger ca 3-5 min. Låt svalna och häll upp i en liten flaska, lägg gärna en kvist dragon i flaskan. Förvara i kylskåp. Håller och räcker länge.

Choronsås
200 gram smör
3 äggulor
1 msk bearnaisereduktion
2 msk torrt vitt vin
1 msk torkad dragon
salt, peppar
1 msk smör
3 msk tomatpuré
1-2 tsk rödvinsvinäger
Cayennepeppar
Äggulor, reduktion samt vin bör vara rumsvarmt vid tillagningen.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Sjud äggulor, bearnaisereduktion och vin över vattenbad tills det tjocknar något. Ta kastrullen från värmen och häll i smöret försiktigt. Vispa kraftigt tills det tjocknar. Smält 1 msk smör och blanda i tomatpurén i en stekpanna, låt steka 2 min. Krydda såsen med dragon (mortlad), tomatpuré, rödvinsvinäger cayennepeppar samt salt och peppar.

Lägg upp en biff per tallrik, placera ut jordärtskockor samt broccolini. Häll på choronsåsen samt klipp lite gräslök över. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.