Entrecôte de Charolais

Entrecôte de Charolais
Entrecōte de Charolais á la moutarde är en rätt vi har lagat under många år. Senapstonen som finns i både entrecōten och såsen ger en härlig rymd och sting till rätten. Här kombinerar vi med klassisk hasselbackspotatis och den konjakspimpade såsen som får allt att lyfta till högre höjder. I videofilmen längst ner kan du följa receptet steg för steg.

Entrecôte i bit (ca 800 g)
1 msk olivolja
2 msk dijonsenap
Salt och peppar
Putsa köttet från eventuella senor. Bind gärna upp det med steksnöre så det håller ihop. Blanda ihop olja med senap och smörj in köttet. Salta och peppra runt om. Bryn köttet på högsta värme i en stekpanna. Stick in en stektermometer och efterstek i ugn på 180° till köttet når en innertemperatur på 50-55°. Lägg folie runt steken och låt den vila.

Hasselbackspotatis
8-10 potatisar
50 g smör
1 dl ströbröd
Salt & peppar
Värm ugnen till 200°. Skala potatisarna och skär i tunna skivor men så att de håller ihop i botten. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form. Smält smöret och pensla potatisarna. Salta och peppra samt avsluta med ströbröd. Baka i ugnen ca 45 minuter. Ös gärna med smöret några gånger under tiden. Känn med sticka att den är mjuk rakt igenom.

Gräddsås spetsad med senap & konjak
2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk konjak
1 krm svartpeppar

Värm grädden och vispa ner senap. Smaksätt med fond och konjak samt låt allt koka ihop ca 3 minuter under kraftig omrörning. Smaka av med peppar

Skiva köttet (glöm inte klippa av steksnöret). Servera med hasselbackspotatis och den fantastiska såsen – Njut.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.